Importuri ilegale de deşeuri

Şase companii din ţară sunt în atenţia organelor de cercetare penală pentru importuri ilegale de deşeuri. Luna trecută, în urma unor controale vamale, au fost oprite la graniţă 16 transporturi de deşeuri care ar fi trebuit să ajungă la gropile de gunoi din ţară. Adriana Leu explucă.
Reporter: Aproximativ trei sute de tone de deşeuri se aflau în cele 16 transporturi ilegale. 13 dintre ele veneau din Germania, iar celelalte din Austria şi Ungaria. În documente, aceste deşeuri erau înreistrate ca fiind reciclabile, însă, în realitate, acestea erau amestecate şi dirijate către cei şase operatori economici care ar fi urmat să le depoziteze la gropi de gunoi din judeţele Hunedoara şi Ilfov. 40% din cancitatea totală trebuia să ajungă la o singură firmă. Potrvit legii, în ţară nu pot intra decât deşeuri verzi valorificabile, însă România este o destinaţie atractivă pentru cei care doresc să scape de gunoi, întrucât depozitarea la groapă este gratuită. Ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul mediului, Cristiana Pașca Palmer, a precizat că de la începutul anului viitor şi la noi în ţară va exista un cost al depozitării la groapă. Şefa de la mediu a subliniat că autorităţile trebuie să fie vigilente şi să controleze foarte bine ceea ce trece graniţa.
Cristiana Pașca Palmer: Aş vrea să se înţeleagă foarte clar de către toţi operatorii economici, România nu este o ţară care să fie groapa de gunoi a Europei, că atâta vreme căt legislaţia există, ea trebuie aplicată cu stricteţe şi că nu se pot importa aici decât deşeuri care sunt corespunzătoare, respectiv valorificabile, altfel totul este ilegal.
Reporter:  Ministrul mediului a anunţat ieri o nouă campanie naţională de ecologizare, o nouă zi de curăţenie  ‘Let’s Do It, Romania!’, realizată de această organizaţie, în parteneriat cu Guvernul României şi Ministerul mediului. Evenimentul, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, va avea loc pe 24 septembrie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 iulie