Pacienţii cu hemofilie contestă noul protocol terapeutic lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii

Pacienţii cu hemofilie contestă noul protocol terapeutic lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor, Nicolae Oniga, susţine că documentul nu a fost elaborat de către specialişti, iar modificările propuse nu vin în sprijinul bolnavilor.
Nicolae Oniga: El menţine, între altele, discriminările legate de încadrarea pe profilaxie. Faptul că la optsprezece ani este scos de pe profilaxie, faptul că, în continuare, copiii cu inhibitori nu sunt puşi pe profilaxie, iar tratamentul lor este cu totul şi cu totul insuficient, cu atât mai mult cu cât informaţiile noastre sunt că nici măcar n-a fost făcut de Comisia de specialitate de hematologie din cadrul ministerului.
Realizator: Cei 1.200 de pacienţi înscrişi în programul naţional de tratare a hemofiliei pot beneficia, potrivit protocolului terapeutic, de un buget mediu de treizeci şi unu de mii de lei pe an per pacient. Mare parte din aceste sume rămân însă necheltuite, pentru că medicii nu prescriu medicamente de teamă să nu depăşească bugetul. Hemofilia este o boală ereditară, care se manifestă prin tulburări de coagulare a sângelui. Apare, în general, în copilărie. Este mai frecventă în cazul băieţilor şi poate pune viaţa în pericol pacienţilor ca urmare a sângerării prelungite.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 iulie