Documentarul “Aliyah DaDa”, proiectat la Istanbul

La aniversarea a 100 de ani de la naşterea mişcării dadaiste, ICR Istanbul propune pelicula documentar „Aliyah DaDa”, semnată Oana Giurgiu.

Prin realizarea peliculei, Oana Giurgiu, după o documentare temeinică privind istoria evreilor din România, reușește să îmbine contextul istoric mare cu interviuri, amintiri și istorii individuale. Aliyah DaDa merge pe urmele emigrației evreilor din România către Palestina. Astfel, sunt deslușite și relațiile acestora cu românii, în cei peste 130 de ani scurși de când primii evrei au luat drumul Palestinei. Contextul în care s-au desfășurat aceste valuri de emigrație va revela un moment din istoria României și a Europei de Est.

Filmul abordează subiecte delicate pentru istoria României și a comunității evreiești, iar diversele momente sunt decupate vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

Contribuția românească la mișcarea dadaistă și, în consecință, la mișcările de avangardă ce se revendică de la aceasta, reprezintă un moment de maximă vizibilitate a culturii române în context internațional.

Documentarul a fost bine primit de critică și de public la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Sibiu, în toamna anului trecut, când a avut premiera mondială.

Filmul va fi proiectat în data de 29 iulie 2016, ora 20.30, la DAM Cultural Centre, un spaţiu neconvenţional creat în mijlocul districtului Beyoğlu din Istanbul.

transmite ICR Istanbul.