PUBLIC NOW: Festivalul RadiRo va găzdui cinci orchestre radio din Europa şi un ansamblu simfonic din Asia

Din data de 23 septembrie până la 1 octombrie 2016, Radio România organizează cea de-a treia ediţie RadiRo – Festivalul Internaţional al Orchestrelelor Radio, singurul eveniment internaţional care s-a angajat, din 2012, în misiunea de a aduce în prim-plan, o dată la doi ani, profilul extraordinar şi repertoriul orchestrelor radio din întreaga lume.

Cele nouă zile ale Festivalului vor aduce la Sala Radio din România 5 ansambluri simfonice care au făcut istorie în Europa şi, pentru prima dată la RadiRo şi în Bucureşti, Orchestra Simfonică Shenzhen din China. Ansamblul simfonic chinez va deschide Festivalul, la 23 septembrie 2016, cu un concert susţinut de pianista Zhang Zuo, o solistă premiată la Competiţia Regina Elisabeta, în 2013, şi considerată între tinerii pianişti de top, de azi. Ansamblul norvegian care susţine un concert anual, cu ocazia Premiului Nobel pentru Pace, acordat la Oslo, va fi prezent la RadiRo 2016: Orchestra Simfonică Radio din Norvegia.

Publicul românesc va avea bucuria de a asculta live Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, cea mai veche orchestră din Germania, care, sub bagheta dirijorului Kristjan Järvi, prezintă programe anuale de o diversitate spectaculoasă, la intersecţia dintre diverse genuri muzicale. Kristjan Järvi va fi directorul onorific al RadiRo 2016, o opţiune care vorbeşte de la sine despre intenţia festivalului de a contesta frontierele genurilor muzicale şi de a aborda un repertoriu transcultural.

Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena va aduce la RadiRo 2016 participarea extraordinară a celebrului violonist Gidon Kremer, al cărui impresionant palmares internaţional i-a adus, în 2011, premiul Una Vita Musica, considerat de mulţi echivalentul Premiul Nobel în muzică. BBC Concert Orchestra, sub bagheta dirijorului Barry Wordsworth, va susţine concertul de închidere a Festivalului, pe 1 octombrie. Gazda evenimentului, Orchestra Naţională Radio Române, va susţine două concerte la RadiRo, pe 26 septembrie şi 30 septembrie, sub bagheta dirijorilor Cristian Măcelaru şi Leo Hussain, împreună cu violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma.

Biletele pentru Festivalul RadiRo sunt disponibile pe www.eventim.ro la magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, la librăriile Cărtureşti şi Humanitas, la benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

PUBLICNOW.com, (ABU – Asia-Pacific Broadcasting Union) – 22 iulie 2016