Vizită a Papei Francisc în Polonia

Papa Francisc are programată săptămâna viitoare a cincea sa vizită pontificală, de data aceasta în Polonia, cu ocazia Zilei Mondiale a Tinerilor, ajunsă la cea de-a 31-a ediţie. Reuniunea este organizată de Biserica Catolică, iar anul acesta sunt aşteptaţi la Cracovia aproximativ 3.500 de tineri din 29 de ţări diferite. Cu ocazia vizitei în Polonia, Papa Francisc va vizita şi lagărele naziste Auschwitz-Birkenau.

Reporter: La Ziua Mondială a Tinerilor din Polonia sunt aşteptaţi aproximativ 800 de episcopi şi peste 1,5 milioane de tineri. La acest eveniment, ajuns la cea de-a 31-a ediţie, organizată în Cracovia în acest an, va participa şi Papa Francisc, aflat în cea de-a 15-a călătorie apostolică. Polonia este cea de-a 23-a ţară pe care Suveranul Pontif o vizitează de când a fost ales lider al Bisericii Catolice. Despre această întâlnire de la Cracovia cu tinerii din întreaga lume Papa Francisc a amintit şi la sfârşitul rugăciunii de duminică – Angelus – din Piaţa San Pietro, cerându-le pelerinilor să se roage împreună de Ziua Mondială a Tinerilor.

Suveranul Pontif va vizita totodată mai multe catedrale şi mănăstiri din Polonia şi va ţine un moment de reculegere şi de rugăciune în lagărul nazist de la Auschwitz, unde renunţă la a comenta ceva şi va rămâne într-o tăcere îndurerată, a compasiunii şi a lacrimilor, potrivit preotului Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, care subliniază şi importanţa întâlnirii dintre Suveranul Pontif cu cei aproximativ 800 de episcopi din întreaga lume.

Federico Lombardi: Papa nu doreşte să ţină un discurs episcopilor prezenţi, ci vrea să vorbească cu ei ascultând întrebările lor, întrebări puse de aceştia în totală libertate, acesta fiind şi motivul pentru care întâlnirea nu va fi transmisă în direct de televiziuni, pentru a crea o atmosferă de familie, fără tensiuni.

Reporter: Referitor la tema securităţii, reprezentantul Vaticanului susţine că nu sunt probleme speciale şi nu există nicio informaţie potrivit căreia unele grupuri de tineri şi-ar fi anulat participarea, subliniind că în Polonia atmosfera este normală şi liniştită.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 iulie