Forţele de securitate din Afganistan au ucis un lider militar al grupării jihadiste Statul Islamic

Forţele de securitate din Afganistan au anunţat că au ucis un lider militar al grupării jihadiste Statul Islamic (ISIS) din provincia Nangarhar. Operaţiunea a avut loc în regiunea Kot, iar liderul jihadist Saeed Emarati a fost ucis în urma unui schimb de focuri între forţele de securitate afgane şi insurgenţi, a declarat un purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei, Attaullah Khoghyani.

Potrivit agenţiei afgane de ştiri TOLO, Saeed Emarati a fost numit recent lider militar al ISIS în Kot. După doi ani de pierderi masive, armata afgană încearcă să preia iniţiativa în războiul împotriva insurgenţei, fiind programată o nouă operaţiune împotriva ISIS în această săptămână, operaţiune care vădeşte o întoarcere a forţelor americane pe câmpul de luptă, acţionând mult mai coordonat cu forţele afgane, după cum relatează Associated Press. Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a anunţat recent un asalt major împotriva forţelor loiale ISIS, care în ultimul an au ocupat poziţii importante de-a lungul frontierei estice a Afganistanului cu Pakistanului. Obiectivul înfrângerii ISIS survine după sângerosul atac comis sâmbătă în Kabul, unde au fost ucise cel puţin 80 de persoane.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a recunoscut luna trecută că situaţia în Afganistan se deteriorează şi a dat undă verde unui rol mult mai implicat al forţelor americane în Afganistan, cu toate că militarii americani nu se vor angaja în luptă. În această lună, Barack Obama a promis că va menţine 8.400 de militari în Afganistan până în 2017, amânând astfel planurile de reducere, până la sfârşitul anului, a efectivelor la 5.500 de soldaţi. În Afganistan se află în prezent aproximativ 9.800 de soldaţi americani.

www.tolonews.com

www.bigstory.ap.org – 26 iulie