Pacienţii cronici ar putea beneficia de medicamente noi compensate sau gratuite

Pacienţii cronici ar putea beneficia de medicamente noi compensate sau gratuite începând din luna august, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu. El a subliniat că introducerea pe listă a acestor noi substanţe a dus la întârzierea aprobării actului normativ.
Laurenţiu Colintineanu: În forma actuală, care va intra cât de curând în şedinţa de guvern, nu pot să vă spun exact termenul, dar cât de curând, vor fi aprobate nu trei medicamente oncologice, cum era în forma din martie, ci 12 medicamente oncologice, tocmai pentru a oferi acces pacienţilor. În momentul de faţă, HG nu face altceva decât să le introducă în schemele de compensare sau de acordare gratuită pe diverse patologii, fiecare cu condiţiile sale.
Realizator: Alianţa Pacienţilor Cronici din România a prezentat cazul unui bărbat, bolnav de cancer, care a murit din cauza lipsei unui medicament. Acesta intentase acţiune în justiţie pentru a obţine tratamentul de care avea nevoie, dar, între timp, a decedat. Preşedintele organizaţiei, Cezar Irimia, spune că mai mult de 20 de astfel de substanţe ar fi trebuit să fie, încă de luna trecută, aprobate de autorităţi.
Cezar Irimia: Vom anunţa pacienţii care vor să acţioneze în judecată statul că suntem disponibili, cu avocatul care ne reprezintă, să intentăm aceste procese. Vom informa instituţiile europene – Parlamentul European, Comisia Europeană – despre situaţia gravă din România şi ambasadele ţărilor Uniunii Europene din România, şi nu numai. Vom trimite la ONU această depeşă a noastră şi la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Realizator: În perioada 2014-2015, în 17 cazuri, autorităţile responsabile au fost obligate prin hotărâri judecătoreşti să asigure pacienţilor reclamanţi tratamentul gratuit cu medicamente inovative.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI