MUZEE CULINARE: Muzeul Ciocolatei din Saint Stephen, Canada

Muzeul Ciocolatei din Saint Stephen, New Brunswick (Canada) atrage prin modul său unic de a oferi explicaţii şi de a-i invita pe vizitatori să descopere istoria ciocolatei, dar şi tradiţia de peste o sută de ani de realizare a bomboanelor din localitate. În anul 2000, Saint Stephen a primit în mod oficial titlul de „Oraşul canadian al ciocolatei”.

sursa: http://mynewbrunswick.ca - Larry Dickinson
sursa: http://mynewbrunswick.ca – Larry Dickinson

Muzeul Ciocolatei a fost deschis pentru public în iunie 1999, apoi în următorii ani a fost reproiectat şi extins în anul 2009. Muzeul oferă informaţii despre istoria companiei Ganong Bros. În data de 5 iunie 1873, doi fraţi – James şi Gilbert Ganong – au fondat compania Ganong Bros în Saint Stephen, New Brunswick din Canada. Aceasta a fost una dintre cele mai importante companii din industria ciocolatei canadiene. Primele bomboane de ciocolată au fost vândute în anul 1910. Compania a fost prima care a introdus în America de Nord cutii în formă de inimă pentru bomboanele de ciocolată. Acestea au fost folosite iniţial pentru cadouri oferite cu prilejul sărbătorilor de Crăciun, dar s-au impus şi au rămas reprezentative pentru Ziua Îndrăgostiţilor, marcată, an de an, la 14 februarie. Lunga istorie a fabricii Ganong este prezentată la Muzeul Ciocolatei. Jocuri interactive, înregistrări video şi filme documentare descriu compania şi oferă informaţii despre istoria ciocolatei. Totodată, sunt expuse diverse cutii de bomboane de ciocolată istorice, utilaje şi echipamente de epocă. Pe parcursul vizitei, turiştii pot gusta din ciocolată şi bomboane. Clădirea muzeului găzduieşte, de asemenea, un magazin al companiei.

Ciocolata a fost descoperită pentru prima oară de europeni atunci când exploratorul spaniol Hernando Cortez a ajuns în Mexic, în anul 1519, şi a constatat că era folosită de civilizaţia împăratului Montezuma şi de popoarele aztece. La acea vreme, ciocolata era o băutură răcoritoare preparată din boabe de cacao. A fost nevoie de multe experimente, până în anul 1850, realizate în primul rând în Marea Britanie şi în Olanda, pentru a putea deveni ciocolata în forma pe care o ştim astăzi. Coasta de Fildeş şi Ghana sunt cei mai mari producători de boabe de cacao, reprezentând mai mult de jumătate din aprovizionarea lumii cu cacao. La începutul anilor 1500, boabele de cacao erau utilizate ca monede, o sută de boabe fiind necesare pentru a cumpăra un sclav. În anul 1700, ciocolata era folosită ca medicament.

ciocolataCiocolata are o mulţime de avantaje pentru sănătatea umană. Conţine o cantitate mare de substanţe antioxidante, este o sursă bogată de calciu, cupru, fier, zinc şi oferă energie organismului. Consumul de ciocolată în cantităţi mici previne formarea cheagurilor de sânge. Ciocolata este bogată în minerale  precum magneziu, fosfor, potasiu, zinc, fier şi vitamine cum ar fi B1, C, D şi E. Este un adevărat antidepresiv natural, deoarece conţine magneziu, un mineral cunoscut pentru efectele sale relaxante. Flavonoidele din cacao şi ciocolata neagră au efecte benefice, protejând împotriva bolilor cardiovasculare, prevenind hipertensiunea şi luptând contra dabetului de tip 2,

Studiile arată că ciocolata este compusă din cel putin 500 de molecule diferite, dintre care unele au proprietăţi psihoactive, precum teobromina, cafeina, feniletilamina, magneziul şi serotonina. Acest lucru ar putea explica impulsul nostru de a consuma ciocolată mai ales în perioadele de anxietate, stres sau oboseală. Boabele de cacao conţin compuşii epicatechină şi resveratrol. Epicatechina este un antioxidant care contribuie la protejarea neuronilor. Resveratrolul este, de asemenea, un puternic antioxiant, care se găseşte şi în vinul roşu. De asemenea, resveratrolul este cunoscut pentru capacitatea sa de a apăra bariera hemato-emcefalică şi de a bloca dezvoltarea celulelor cancerului de piele. Consumul de ciocolată reduce riscul de boli cardiovasculare cu 37 la sută şi riscul de accident vascular cerebral cu 29 la sută.

În fiecare vară, la începutul lunii august, muzeul organizează Festivalul ciocolatei, care durează o săptămână întreagă.

 Muzeul Ciocolatei este deschis publicului de luni până vineri, între orele 10:00 – 16:00.

Ada Ionescu