Revista presei internaţionale, 29 iulie 2016

De la terorismul internaţional şi traficul de arme la consecinţele Brexitului şi speranţele tinerilor reuniţi la Cracovia, presa internaţională captează pulsul unei lumi ce pare în degringoladă.

„Germania se află în război împotriva ISIS”, titrează DIE WELT citând cele mai recente declaraţii ale cancelarului Angela Merkel, care a punctat asupra necesităţii consolidării strategiei de securitate a Germaniei şi a anunţat un plan în nouă puncte ce vizează întărirea sistemului de control la graniţe şi schimbul de informaţii referitor la migranţi. Doamna Merkel nu face nici un pas înapoi în privinţa politicii sale privind refugiaţii, observă Le Monde; Germania va continua să primească imigranţi din ţările aflate în război şi îi îndeamnă pe conaţionalii săi să aibă încredere şi să nu renunţe. Pe de altă parte, POLITICO vorbeşte despre „Sfârşitul erei de aur a Germaniei”, întrebându-se retoric: Angela Merkel a fost un cancelar minunat atâta timp cât lucrurile au mers bine, dar poate ea conduce de la Berlin şi în perioade mai întunecate?
Dincolo de Canalul Mânecii, presa britanică se concentrează în continuare pe dosarul Brexit, evaluând ultimele evoluţii în plan diplomatic. „Regatul Unit a obţinut cu greu poziţii comune şi concesii atunci când intenţiona să rămână în UE; acum, însă, când doreşte să o părăsească, va fi şi mai greu să negocieze”, constată The Independent în cadrul analizei pe care o face turneului european al premierului Theresa May. Turneu despre care The Telegraph scrie că a ajuns în cel mai critic punct al său: Europa de Est. „În discuţiile purtate cu omologii săi din Slovacia şi Polonia, premierul britanic a fost avertizat că planurile sale de a reduce migraţia din UE spre insulă vor fi respinse de către est-europeni, care vor avea o poziţie greu de negociat”, subliniază ziarul londonez. La capitolul ştiri economice, The Guardian atrage atenţia că fermierii scoţieni ar putea pierde milioane de euro subvenţii după ieşirea din UE şi preia anunţul americanilor de la Ford, potrivit căruia concernul are în vedere închiderea unor uzine şi creşterea preţurilor în Europa ca urmare a ieşirii Marii Britanii din UE. „Terorismul ar putea fi alimentat de arme est-europene”, citim în alte două publicaţii britanice, Daily Express şi Daily Mail, care dezvăluie că ţări precum Croaţia, Slovacia, România, Bulgaria şi Cehia au aprobat vânzări de arme în valoare totală de 1,2 miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, arme ce sunt direcţionate apoi către jihadiştii de la ISIS şi rivalii acestora de la Frontul Al-Nusra. Pe acelaşi subiect, Debkafile din Israel citează o anchetă jurnalistică ce sugerează că armamentul exportat de mai multe ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est alimentează războiul civil din Siria şi Irak.
Sub titlul „Apocalipse Now”, aluzie la filmul-cult despre Vietnam al lui Francis Ford Coppola, publicaţia germană Der Spiegel se întreabă retoric „Ce se întâmplă cu anul 2016?”, pe care îl descrie sintetic: „Un an de crize, şocuri şi teroare”. Însuşi optimistul Papa cedează în faţa evidenţei: „Lumea este în război, deoarece şi-a pierdut pacea” – cuvintele cheie pe care le-a rostit Suveranul Pontif la Cracovia, după cum afirmă Corriere della Sera. „Papa Francisc, pelerin al umilinţei la Zilele Mondiale ale Tineretului din Polonia”, observă admirativ cotidianul catolic La Croix, spre deosebire de portalul european Politico, din care aflăm că „polonezii catolici suferă de un complex de superioritate, potrivit căruia credinţa lor şi magnificul lor papă au salvat Biserica”. Polonia are o problemă cu actualul Papă, pe care îl consideră opusul lui Ioan Paul al II-lea ca atitudine doctrinară, conchide Politica.

Rador, 28 iulie 2016, Ruxandra Lambru