La Bucureşti se desfăşoară cel mai mare show aviatic din ţară

Peste 250 de piloţi şi paraşutişti fac astăzi demonstraţii de elită la cel mai mare spectacol aviatic din ţară. Pe aerodromul Băneasa sunt mai mult de 100 de avioane civile şi militare care vor zbura până diseară pe cerul Capitalei.
Reporter: Alexandru Lancuzov – Ediţia de anul acesta este o demonstraţie de forţă cu accent pe aviaţia militară, iar Forţele Aeriene Române participă cu toate modelele din dotare. La ceremonia de deschidere, după trecerea Mig-21 Lancer, pilotul unui Spartan a demostrat la manşă manevrabilitatea acestui avion folosit pentru mai multe tipuri de misiuni. Aeroclubul României a cărui acrobaţi „Hawks of Romania”, „Flying Bulls” şi „Jurgis Kairys” pregătesc evoluţii speciale. Toate manevrele sunt repetate şi executate cu precizie matematică, între avioanele din formaţie fiind o distanţă de cel mult doi metri, spune George Rotaru, directorul Aeroclubului României.
George Rotaru: Vor fi în acelaşi timp 16 aeronave în aer, trei formaţii. Pentru prima dată şapte avioane de acrobaţie în formaţie. Vom executa acele lupinguri, cum le ştie publicul, foarte multe intersecţii şi evoluţii la înălţimi mici cu viteze foarte mari.
Reporter: Mii de spectatori au venit de la prima oră la Aeroportul Băneasa pregătiţi cu şepci, umbrele şi scaune de camping. Cei mai încântaţi de acrobaţii sau de vizita în avioane au fost copiii, majoritatea visând deja la o carieră în aviaţie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iulie