Marea Britanie va continua parteneriatul strategic pe care îl are cu România

Marea Britanie va continua parteneriatul strategic pe care îl are cu România, concentrat pe pilonii de securitate şi de prosperitate – a declarat ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Paul Brummell. El a participat, astăzi, la închiderea Taberei de Vară organizată de UDMR în Harghita şi a făcut câteva comentarii legate de implicaţiile Brexit-ului pentru cetăţenii europeni care trăiesc şi muncesc în Regatul Unit.

Paul Brummell: Votul dat pentru ieşirea din Uniunea Europeană sugerează că va trebui să introducem anumite forme de control în ceea ce-i priveşte pe cetăţenii europeni de pe teritoriul Marii Britanii. Dar, în acelaşi timp, premierul Theresa May a spus că îşi doreşte să garanteze pentru drepturile acestor ceţăteni aflaţi în ţara noastră şi aici sunt incluşi şi românii. Aceste drepturi ar putea fi puse în discuţie, doar, dacă, la rândul lor, cetăţenii britanici nu ar beneficia de acelaşi tratament în alte state membre. Aş mai vrea să mai spun că Brexit-ul nu înseamnă că Marea Britanie nu mai este o ţară europeană. Suntem europeni şi suntem un stat care joacă un rol-cheie în cele mai importante organizaţii internaţionale.

Realizator: În ceea ce priveşte accesul europenilor la universităţile de prestigiu din Marea Britanie, ambasadorul Paul Brummell a spus că, până la ieşirea efectivă din Uniunea Europeană, totul rămâne neschimbat – notează corespondenta Radio România Actualităţi, Angela Bârsan.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 iulie