Revista presei internaţionale – 2 august 2016

Comentatorii presei internaţionale au ajuns la concluzia că imigraţia şi terorismul sunt principalele preocupări ale opiniei publice din UE. Conform unui nou sondaj realizat de Comisia Europeană şi prezentat de EUObserver, imigraţia a fost numită cea mai importantă problemă, în 20 de state membre. Procentajele cele mai ridicate provin din Estonia (73%), Danemarca (71%) şi Cehia, Letonia şi Ungaria (67%, fiecare). Terorismul este cealaltă problemă principală, cele mai mari preocupări fiind înregistrate în Cipru (50%), România (49%), Croaţia (48%), şi Luxembourg (47%). Îngrijorarea este de 39% în Franţa, care a suferit cel mai mult de pe urma atacurilor din ultimele luni, şi de 35% în Belgia. În Franţa, o serie de moschei şi săli de rugăciune considerate radicale au fost închise în ultimele şase luni, şi va urma şi expulzarea predicatorilor extremişti, a declarat ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, în urma întâlnirii cu preşedintele Consiliului Francez pentru Religia Musulmană, citează Le Monde. Totodată, guvernul francez a anunţat planuri privind crearea unei fundaţii pentru finanţarea moscheilor din Franţa, în încercarea de a-i ţine la distanţă pe finanţatorii radicali, adaugă Liberation. Franţa are circa 2.500 de moschei şi săli de rugăciune, 120 fiind suspectate de a difuza o ideologie fundamentalistă salafistă. Dar, la numai câteva zile de la asasinarea părintelui Hamel, în Franţa, numărul 15 al publicaţiei Dabiq, revista de propagandă a ISIS, este consacrat urii jihadiste faţă de creştini, atenţionează Le Figaro. Jihadiştii îi îndeamnă pe aşa-numiţii cruciaţi să se convertească la Islam şi îl critică pe Papa Francisc.

În relaţiile Turciei cu UE, Ankara a ameninţat din nou cu retragerea din acordul privind refugiaţii, dacă nu se rezolvă problema vizelor pentru turci, anunţă Hurryiet. Turcia trebuie să respecte încă cinci puncte-cheie, înainte ca UE să ridice restricţiile de viză, scrie Europe Online Magazine. Tensiunile dintre Turcia şi UE, doi jucători cheie în criza migranţilor din Europa, s-au adâncit după ce autorităţile turce l-au convocat la discuţii pe ambasadorul Germaniei la Ankara, ca urmare a impunerii de restricţii la demonstraţiile de la Koln, notează The Wall Street Journal. În acelaşi timp, Şeful Statului Major Interarme al armatei americane, Joseph Dunford, s-a deplasat în Turcia, pentru a discuta cu autorităţile, dar şi cu militarii de la baza aeriană de la Incirlik, folosită de NATO, anunţă Stars and Stripes, într-un efort de a ameliora relaţiile încordate dintre cei doi parteneri strategici – Washingtonul şi Ankara. “Această vizită reafirmă importanţa parteneriatului nostru îndelungat pentru securitatea regională, şi semnificativa contribuţie a Turciei atât la coaliţia anti-ISIS, cât şi în cadrul NATO”, a declarat oficialul american, citat de Sabah.

În Libia, avioane americane au început lansarea de atacuri împotriva unor ţinte ISIS, informează The New York Times. Atacurile au fost autorizate de preşedintele Obama, explică Defense News. La Kabul, în Afganistan, a avut loc un atac al talibanilor asupra hotelului Northgate, care găzduieşte civili şi militari străini care lucrează pentru trupele desfăşurate în cadrul operaţiunii Resolute Support, sub egida NATO, relatează Stratfor. Este primul atac la Kabul, după atentatul sângeros contra minorităţii şiite, din 23 iulie, revendicat de Statul Islamic din Afganistan, adaugă Le Monde. Gruparea teroristă Statul Islamic a adresat un apel membrilor săi, prin care i-a chemat la jihad în Rusia, potrivit unei înregistrări video de nouă minute, postată pe YouTube, relatează Newsweek. Filmul postat conţine ameninţări la adresa cetăţenilor ruşi şi a preşedintelui Vladimir Putin, completează Russia Today. Totodată, presa rusă a anunţat recent că Serviciul Federal de Securitate, FSB, monitorizează 220 de potenţiali kamikaze.

Cristina Zaharia