Tricoul României, în plutonul ciclist al Rio 2016

Cea mai mare sărbătoare a sportului și probabil una dintre cele mai mari ale umanității se pregătește să scrie un nou capitol. Jocurile Olimpice Rio 2016 mai au doar câteva zile până la debut și pe concentrația de talent și muncă strânsă în Brazilia se vor aținti ochii întregii lumi, printre atleții care caută glorie eternă fiind și o ambițioasă delegație a României. În rândurile acesteia regăsim încă o dată ciclismul, care va fi reprezentat în cursa pe șosea de către rutierul Serghei Țvetcov, coordonat de către antrenorul Ovidiu Burghelea.

Competiția la care va lua parte Țvetcov este cea de șosea, proba de fond, programată să aibă loc sâmbătă, 6 august, cu începere de la ora 15.30, ora României. Traseul reprezintă unul test dificil pentru rutieri, favoriții acestei curse fiind cu toții câștigători sau cel puțin protagoniști ai Marilor Tururi (Turul Italiei, Franței și Spaniei), însă toți participanții vor avea de înfruntat aceiași lungime de 256,4 kilometri. Chiar dacă parcursul traversează locuri exotice, precum Plaja Ipanema și Plaja Copacabana, sportivii vor avea prea puține șanse să savureze peisajul, având de pedalat peste 40 de kilometri de urcare și 8 kilometri de drumuri cu pavaje, în loc de clasicul asfalt. Practic, în decursul câtorva ore, toți participanții se vor convinge că iau parte la un eveniment memorabil, atât prin prisma selectivității traseului, cât și a concurenței acerbe.

Serghei Țvetcov, care concurează pentru echipa italiană profesionistă Androni Giocattoli-Sidermec, se află pentru prima dată la Jocurile Olimpice, fiind selecționat pe baza criteriului intern al Federației Române de Ciclism, care se poate consulta pe site-ul oficial. De asemenea, parcursul său constant în competițiile cu profil similar celui din Brazilia, precum și faptul că în 2015 a fost cel mai bine clasat rutier român în clasamentul UCI Europe Tour, au reprezentat confirmări în sensul alegerii sportivului originar din Republica Moldova. „Va fi foarte greu în cursa pe șosea pentru că puterile mondiale din ciclism aliniază și echipele cu cei mai numeroși rutieri. Totuși, rămân încrezător în forțele mele și în pregătirea mea și cred că dacă voi putea evolua la parametrii mei optimi, voi face un rezultat bun”, a declarat acesta înainte de a se îndrepta spre Brazilia.

„Este un real succes faptul că avem pentru a doua ediție consecutivă un sportiv la Jocurile Olimpice, după ce Andrei Nechita ne-a reprezentat acum patru ani la Londra, cu atât mai mult cu cât finanțarea a fost călcâiul lui Ahile pentru Federația Română de Ciclism în ultimii 3 ani”, declară Traian Goga, secretarul general al forului. „După parcursul bun al lui Țvetcov din ultima competiție de dinaintea Jocurilor, Tour of Qhinghai Lake, a devenit clar că se află aproape de forma sportivă optimă. Însă în același timp trebuie să fim realiști și să recunoaștem că a te lupta cu echipe precum Italia, Marea Britanie sau Olanda e o sarcină dificilă, care nu ne permite să ne facem speranțe prea mari. În orice caz, prin prezența unui rutier român în plutonul de la Rio, poate vom atrage atenția asupra potențialului pe care acest sport îl are în România și, de ce nu, să reușim să avem într-un viitor nu foarte îndepărtat sportivi prezenți la toate cele patru discipline olimpice ale ciclismului”, încheie acesta.

  • Serghei Țvetcov este născut în 28 decembrie 1988 și printre rezultatele sale cele mai bune se numără două titluri de campion național al României cucerite în 2015, unul în 2016, locul al treilea în Turul Sibiului 2015 și locul al treilea în USA Pro Cycling Challenge în 2014. Din 2015 acesta concurează pentru echipa profesionistă Androni Giocattoli-Sidermec, una dintre cele mai longevive din Italia.
  • În afară de Țvetcov, doar alți doi sportivi români au mai fost prezenți după 1989 la Jocurile Olimpice. Este vorba de Tudor Oprea, în 2004, la Atena, în proba de mountain bike, și de Andrei Nechita, în 2012, la Londra.
  • Cea mai bună clasare a unui ciclist român la Jocurile Olimpice aparține lui Ion Cosma, care la Roma 1960 a încheiat cursa pe locul al 5-lea, cu mențiunea că atunci au participat doar sportivii amatori