ABC: Regina Ana de România (1923-2016), o mare doamnă a regalităţii europene

regina AnaS-a născut la Paris la 18 septembrie 1923 şi a fost soţia lui Mihai I, unul dintre verii cei mai dragi ai Reginei Sofía şi rege al României până în 1947, când a fost alungat de la putere  cu pistolul de comunişti

regina AnaABC (Spania), 1 august 2016 – Regina Ana a României a decedat la orele 13.45 la spitalul din Morges (Elveţia). În vârstă de 92 de ani, era internată de câteva zile, ceea ce a făcut ca atât principesa moştenitoare Margareta cât şi principele consort Radu să fie cu ea până la sfârşit. A fost înconjurată şi de celelalte fiice ale sale, prinţesele Elena, Sofía şi Marie.

Ana Antonieta Francisca Carlota de Bourbon-Parma s-a născut la Paris la 18 septembrie 1923. A fost soţia lui Mihai I, unul dintre verii cei mai dragi ai Reginei Sofía /a Spaniei -n.tr./ şi rege al României până în 1947, când a fost alungat de la putere sub ameninţarea pistolului de  comuniştii care au condus apoi ţara timp de ani de zile.

Potrivit tradiţiei româneşti, regina va fi depusă în Sala de Onoare a Castelului Peleş. Apoi se va afla timp de o zi în Sala Tronului din  Palatul Regal de la Bucureşti. Înmormântarea va avea loc în Catedrala Nouă din Curtea de Argeş. Ultimele funeralii regale din România  au fost ale Reginei Maria, la 24 iulie 1938. Conform dorinţei Regelui Mihai I, înmormântarea Reginei Ana va respecta tradiţia  predecesorilor.

Marţi se deschid cărţile de condoleanţe la Castelul Peleş, Palatul Regal (din Calea Victoriei) şi Palatul Elisabeta, care vor fi la dispoziţia publicului în viitoarele 40 de zile. «Toţi cei care doresc să depună flori sau coroane sunt invitaţi să o facă la Palatul Regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale», a arătat Casa Regală într-un comunicat.

Comunicatul regal asigură că regina a murit înconjurată de fiicele sale şi că soţul său, Regele Mihai al României, i-a stat alături tot timpul în ultima săptămână.

Regii români, căsătoriţi timp de 68 de ani, trăiesc în Elveţia deşi au vizitat România frecvent, cât timp starea de sănătate le-a permis.

Regele Mihai, în vârstă de 94 de ani, a fost şi el internat în spital în luna martie pentru «o stare de pronunţată slăbiciune fizică» cauzată de o «leucemie cronică». Atunci fostul monarh i-a acordat fiicei lui Margareta, principesa moştenitoare a tronului, rolul de a-l reprezenta pe rege în actele publice.

Mihai I al României, fiu al Regelui Carol II şi al Elenei de Grecia, a domnit în România între 1927 şi 1930 sub regenţă şi apoi, între 1940  şi 1947, când a fost obligat să abdice după venirea la putere a comuniştilor.

Ana de România s-a născut la Paris în 1923 şi s-a căsătorit cu Mihai al României la Atena, unde a fost celebrată nunta.

Media româneşti subliniază caracterul puternic şi concepţiile de viaţă ale reginei, care au făcut ca în 1943 să se alăture ca voluntar în armata franceză liberă în timpul celui de-al doilea război mondial şi să lupte în Algeria, Maroc, Italia şi Germania, motiv pentru care a fost înaintată în grad de locotenent după încheierea războiului. Regii români au trăit mai mult de o jumătate de secol exilaţi în Elveţia şi au avut cinci fiice.

Monarhia se bucură în continuare de susţinerea a 30% din populaţie, potrivit diferitelor sondaje de opinie.

Traducerea Julieta Ioan