BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru 2016 şi 2017

Banca Naţională a României a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an şi pentru anul viitor. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat că inflaţia va rămâne negativă până la finalul lui 2016. Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an.
Inflaţia anuală va înregistra în continuare valori negative până la finalul acestui an urmând ca, în 2017, să reintre în intervalul de variaţie ţintit de către BNR, dar fără a depăşi 2,5%, iar în 2018 va ajunge în partea superioară a acestui interval – a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu: „Pe plan intern riscurile se conturează în sfera politicii fiscale şi de venituri, în contextul anului electoral şi al absenţei acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale, precum şi ale efectelor adverse, gen rate de modificări ale legislaţiei în domeniul financiar. Contextul extern este marcat de incertitudini ridicate, legate de creşterea economică globală şi de redresarea economică a zonei euro, amplificate de rezultatul referendumului din Marea Britanie, de tensiunile geopolitice şi de dificultăţile din sistemul bancar european”.
Guvernatorul Băncii Centrale a adăugat că în şedinţa Consiliului de Administraţie s-a decis să fie făcute publice minutele şedinţelor de politică monetară, dar şi veniturile pe care le obţin membrii Consiliului. Mugur Isărescu a precizat, în acest context, că în fiecare lună salariul net al guvernatorului BNR se ridică la 42.727 de lei, iar indemnizaţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie la 18.476 de lei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 august)