Guvernul Republicii Moldova a decis să blocheze angajările în sectorul bugetar pentru a reduce cheltuielile

Guvernul Republicii Moldova a decis să blocheze angajările în sectorul bugetar pentru a reduce cheltuielile, în condiţiile în care ţara este afectată de o criză economică şi financiară. Măsura va fi resimţită cel mai puternic în domeniile educaţiei şi sănătăţii care sunt afectate, deja, de un deficit de personal.

Ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, a explicat că anumite angajări se vor putea face în limita unităţilor de personal existente, dar nu va putea fi majorat numărul angajaţăilor.
Octavian Armaşu: „Cu efectivul de oameni pe care îl avem astăzi la dispoziţie, trebuie să găsim fiecare minister să se încadreze şi să îndeplinească sarcinile care stau /…/, cam la patru procente din bugetul anual. Se estimează economie de la această măsură”.
Suma economiilor formate în urma posturilor vacante urmează a fi blocată până la rectificarea bugetului de stat care, potrivit ministrului, va fi efectuată până în luna septembrie. La rândul său, premierul Pavel Filip a precizat că după deblocarea finanţării externe, această hotărâre va fi revizuită.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 august)