RFI: Accent pe istorie: Elie Wiesel și România

 Elie Wiesel s-a născut pe 30 septembrie 1928 chiar pe teritoriul României, în localitatea Sighet, într-o familie de evrei care avea o băcănie. Șederea lui pe teritoriul românesc nu a fost însă una foarte lungă. În 1940, după Dictatul de la Viena, Sighetul a trecut sub controlul Ungariei, alături de partea de nord-vest a Ardealului, iar în 1944 întreaga comunitate de evrei din Sighet a fost deportată în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau.

În 2002 Elie Wiesel s-a întors în România pentru a inaugura Casa Memorială care îi poartă numele. Este vorba de clădirea din Sighet în care și-a petrecut primii 15 ani de viață. Și care a fost martora unei povești aparte în aprilie 1944.

Cu o noapte înainte de deportare, Elie Wiesel a săpat o groapă în grădina casei, în care a ascuns un ceas de aur pe care îl primise de la bunicul său. Două decenii mai târziu, el s-a întors la Sighet și, tot sub întunericul nopții, a căutat în groapa cu pricina să vadă dacă ceasul mai este acolo. Întrebat de un reporter dacă și unde a găsit faimosul ceas, Wiesel a răspuns că era exact unde l-a ascuns, sub un copac, și că l-a pus la loc. Nu vreau ca nimeni să îl găsească, a adăugat acesta.

Legăturile cu România nu se opresc aici -și probabil nici ceasul de aur de la Sighet-. În 2001, Elie Wiesel a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar din 2003 a condus Comisia României pentru Studiul Holocaustului, intitulată ulterior și Comisia Wiesel. Lucrările acesteia au contribuit substanțial la aducerea la lumină a adevărului despre implicarea autorităților române din acea vreme în Holocaust. S-a stabilit, de asemenea, ca data de 9 octombrie -dată la care, în 1941, evreii români au fost deportați în lagăre de concentrare- să fie ziua națională de comemorare a Holocaustului în România. Tot la această dată, în 2005, a fost inaugurat oficial Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

RFI, 4 AUGUST 2016 –