Italia a adoptat legea care obligă fermierii şi supermarketurile să doneze produsele alimentare rămase nevândute

Guvernul Italiei a adoptat o nouă lege care facilitează donarea surplusurilor de alimente către cei care au nevoie, reducând astfel pierderile şi risipa de alimente. Noua legislaţie va elimina barierele care îi opreau pe fermieri şi supermarketuri să doneze organizaţiilor umanitare produsele alimentare perisabile care nu se vindeau până la sfârşitul unei zile. De asemenea, noua lege îi încurajează pe clienţii restaurantelor şi cafenelelor să ia cu sine aşa-numitele „doggy-bags” (cutii speciale în care sunt ambalate porţiile comandate şi neconsumate – n.red.). O lege similară a fost adoptată în luna februarie în Franţa, unde guvernul a interzis supermarketurilor să mai arunce produsele alimentare perisabile rămase nevândute. Potrivit legii franceze, supermarketurile sunt acum obligate să doneze organizaţiilor de caritate şi băncilor de alimente toate produsele perisabile rămase pe rafturi sau produsele care nu sunt dorite de clienţi şi se apropie de termenul de expirare. Organizaţia ONU pentru Alimente şi Agricultură estimează că risipa actuală de produse alimentare în Europa ar putea acoperi necesarul de hrană a aproximativ 200 de milioane de persoane.

EURONEWS – 6 august