MUZEE CULINARE: Muzeul Pepenelui Verde din China

sursa: http://www.atlasobscura.com
sursa: http://www.atlasobscura.com

Pepenele verde este fructul ideal pentru a fi consumat în timpul lunilor fierbinți de vară, deoarece regenerează organismul. Pepenele verde este răcoritor, delicios şi cu multe beneficii pentru sănătate.

De-a lungul timpului, a fost o sursă de inspiraţie pentru pictori precum Caravaggio, Henri Matisse, Paul Cezanne, Pablo Picasso, Andy Warhol. Frida Kahlo și-a intitulat ultimul tablou pictat, dedicat pepenelui verde, „Viva la Vida” (1954) și Diego Rivera a numit ultima sa pânză „Pepeni” (1957).

Pablo Neruda a scris „Oda pepenelui verde”, descriindu-l ca fruct care potolește setea și numindu-l „balena verde a verii”. Mark Twain a scris că pepenele verde este „hrana îngerilor”.

La sud de orașul Beijing din China se află una dintre cele mai renumite regiuni producătoare de pepene verde din lume, Daxing.

Muzeul Pepenelui Verde din Panggezhuang a fost deschis pentru a celebra fructul îndrăgit în timpul verii de locuitorii Beijingului (și nu numai). Unic în lume, muzeul se află în apropierea unor plantații de pepene verde și prezintă statuete, benzi desenate, vechi poeme chinezești, picturi antice, opere de artă și artefacte istorice despre acest fruct atât de popular în zilele fierbinți de vară. Cele mai interesante atracții sunt statuile uriașe de la intrare și colecția de benzi desenate.

Fondat în anul 2002, Muzeul Pepenelui Verde prezintă vizitatorilor, în cei peste 4.000 de metri pătrați ai săi diferite exponate care urmăresc proveniența pepenelui verde de la locul său de naștere în Africa de Sud, până la eventuala ascensiune a sa în spațiu. Muzeul futurist modern este dotat cu pepeni verzi de ceară – peste 300 de soiuri din diverse colțuri ale lumii – și este iluminat din abundență. Panourile informative acoperă fiecare aspect al pepenilor verzi din istoria, cultivarea, recoltarea lor, dar și beneficiile pentru sănătate.

muzeul pepenelui 2

Pepenele verde (nume științific: Citrullus lanatus) face parte din familia Cucurbitaceae. Planta originară din Africa de Sud este una dintre cele mai populare specii de pepeni. Din secolul al X-lea, pepenele verde a început să fie cultivat în China, dar abia în secolul al XIII-lea fructul a fost introdus în Europa.

Legenda spune că în Vietnam pepenele verde era cunoscut cu mult înaintea Chinei. Potrivit legendei, prințul Mai An Tiem, fiul adoptat al Regelui Hung, a fost cel care l-a descoperit. Prințul a fost exilat pe o insulă, fără să i se da vreo explicație, și i s-a spus că, dacă va reuși să supraviețuiască timp de șase luni, va putea să se întoarcă acasă. Prințul a rugat divinitățile să-l ajute. O pasăre care zbura deasupra lui a scăpat din cioc o sămânță și Mai An Tiem a plantat sămânța care s-a dovedit a fi de pepene verde.

Pepenii verzi au apărut în urmă cu 5000 de ani în hieroglifele egiptene. Semințe de pepene verde au fost găsite în mormântul lui Tutankamon. Pepenele verde a fost menționat pentru prima oară în dicționarele din limba engelză, în anul 1615, potrivit lui John Mariani în ‚’The Dictionary of American Food and Drink’. Prima carte de bucate publicată în Statele Unite ale Americii în anul 1796 conținea o rețetă pentru murături din coajă de pepene verde.

Pepenele verde a fost folosit ca plantă medicinală în China, timp de secole. Încă din anul 1350 a fost amintit în textele medicale pe bază de plante din China, unde se menționa că pepenele verde este gustos, potoletește setea și ajută la hidratarea organismului. În medicina tradițională chineză sunt cunoscute proprietățile sale medicinale. Fructul este denumit „hrană rece” și este asociat cu inima, vezica urinară și meridianele stomacului.

Pepene verde este un aliment ideal pentru sănătate, deoarece nu conține grăsimi sau colesterol și este o excelentă sursă de vitamine A, B1, B6 și C.  Este plin de antioxidanți, care reduc inflamația și au efecte benefice împotriva diabetului, astmmului, aterosclerozei, artritei și cancerului de colon. Fitonutrienții din pepenele verde sunt capabili să declanșeze reacții sănătoase în corpul nostru. În plus, atunci când pepenele verde este consumat, citrulina din interiorul lui este transformată într-un aminoacid numit arginină, care este de mare folos pentru inimă, ficat și sistemul circulator și ne ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos. Antioxidanții, cum ar fi citrulina, din pepenele verde, pot să reducă toxinele din organism. Pepenele verde este bogat în vitamina C și betacaroten. Ambele au proprietăți anti-inflamatorii, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor artritei. Cu un conținut de 92% până la 95% apă, acționează ca un diuretic natural, care curăță rinichii și vezica urinară. Proprietățile de curățare ale pepenelui verde pot reduce riscul infundării arterelor. Un pahar de suc de pepene verde promovează o digestie bună și elimină retetenția de apă din organism. Pepene verde conține acid folic și citrulină, care lucrează împreună cu alte vitamine esențiale. Unele studii indică faptul că aceste vitamine pot reduce riscul de cancer de colon, de infarct miocardic și de accident vascular cerebral. De asemenea, licopenul din pepenele verde reduce riscul de cancer de prostată. O cană de pepene verde are mai mult licopen, un pigment cu efect antioxidant, decât o roșie proaspată mare. Pepenele verde este una din sursele naturale de sodiu și potasiu. Potasiul ajută la controlul tensiunii arteriale. Pepenele verde este bogat în antioxidanți puternici care neutralizează radicalii liberi din organism. Radicalii liberi sunt molecule organice care contribuie la îmbătrânire, leziuni tisulare și la progresia anumitor boli. Pepenele verde este recomandat în dietele de slăbit deoarece conține doar 29 de calorii la 100 de grame.

Sucul de pepene verde poate reduce durerile musculare. Sportivilor li se recomandă să bea un pahar de suc de pepene verde înainte de antrenament. Cercetatorii de la Universitatea din Florida au descoperit că o felie de pepene verde la micul dejun scade tensiunea arterială, un factor major în infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Coaja și semințele de pepene verde sunt comestibile. Coaja conține mai multă citrulină decât miezul roz. Semințele sunt bogate în fier, zinc, proteine și fibre. O ceașcă de miez de pepene verde, tăiat cubulețe, furnizează 25%  din necesarul nostru zilnic de vitamina C și 12% din necesarul de vitamina A.

În fiecare secundă, în lume, producția de pepene verde atinge aproape 3.000 de kilograme și anual se produc peste 95 de milioane de tone de pepeni verzi. Principalele țări producătoare de pepene verde la nivel mondial sunt China, Turcia, Iran, India, Rusia, Brazilia, Egipt, Japonia și Statele Unite ale Americii. În prezent, fermieri din 44 de state ale SUA cresc pepeni în scop comercial. Georgia, Florida, Texas, California și Arizona sunt cei mai mari producatori de pepeni din America. La 3 august, în Statele Unite ale Americii, se sărbătorește în fiecare an Ziua Națională a pepenelui verde.

Spania, Grecia și România sunt primele țări producătoare de pepene verde în Europa.

Pepenele verde se consumă proaspăt la desert sau ca aperitiv. Din pepene verde se prepară supă rece revigorantă, înghețată, dulceață, jeleu, sirop, șerbet, băuturi răcoritoare, bere, salate, murături. În Israel și Egipt, gustul dulce de pepene verde este adesea asociat cu gustul sărat al brânzei feta. În multe țări din Asia semințele de pepene verde prăjite sunt condimentate și consumate ca o gustare sau sunt măcinate, amestecate cu cereale și folosite pentru a face pâine. Coaja de pepene verde poate fi marinată, murată sau confiată.

pepene verde

Muzeul Pepenelui Verde din China are o zonă de expoziție în aer liber unde sunt expuse câteva zeci de soiuri de pepene verde valoroase care se cultivă acolo.

În luna mai a fiecărui an, muzeul organizează un festival al pepenelui verde. În timpul verii, turiștii pot gusta diferite soiuri de pepene verde din întreaga lume. Muzeul poate fi vizitat zilnic, între orele 8:30 -17:30.

Ada Ionescu

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=fYXyyWi3l8I[/youtube]