Votul românilor din străinătate la alegerile parlamentare din toamnă

Alegerile parlamentare din toamnă aduc o premieră pentru voi, românii din străinătate. Puteţi vota pentru prima dată prin corespondenţă, condiţia este să fiţi înscrişi în Registrul Electoral înainte de începerea campaniei electorale. Cererea de înscriere în Registrul Electoral se poate descărca de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi Autorităţii Electorale Permanente. După completare poate fi trimisă prin poştă sau depusă personal la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, însoţită de o copie a paşaportului. Ministerul Afacerilor Externe desfăşoară şi o campanie de informare, astfel încât românii din străinătate aflaţi în tranzit vor primi pliante privind alegerile parlamentare din toamnă.

Andrei Şerban: Cetăţenii români, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, aflaţi în tranzit înspre şi dinspre România vor primi pe aeroporturi şi la punctele de trecerea frontierei pliantul Ministerului de Externe despre alegerile parlamentare „Cum puteţi vota în străinătate”, precum şi formularul de înscriere în Registrul Electoral. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, acţiunea are loc cu sprijinul Ministerului de Interne şi prin intermediul Poliţiei de Frontieră. Materiale informative despre desfăşurarea votului la alegerile legislative din toamnă sunt disponibile pentru cetăţenii români din străinătate şi la sediile misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României. Amintim că pentru a putea vota prin corespondenţă sau pentru a opta pentru organizarea unor secţii de vot mai aproape de domiciliu, românii care trăiesc în afara graniţelor trebuie să se înscrie în Registrul Electoral înainte de începerea campaniei electorale. Până în prezent s-au înscris peste 4.600 de cetăţeni, potrivit Autorităţii Electorale Permamente.

Realizator: La Bucureşti, autorităţile discută deja despre modificarea Legii electorale. Una dintre modificări se referă la posibilitatea înscrierii în Registrul Electoral şi online, iar o alta vizează înfiinţarea unui număr mai mare de secţii de vot în străinătate. Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Maria Ligor, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele unei analize care arată că dacă modificările nu vor fi operate vom avea un număr mult mai mic de secţii de vot, comparativ cu anul 2012. Petruţa Dinu despre modificările propuse de guvern la Legea Electorală.

Petruţa Dinu: Guvernul ar dori completarea actualei liste de secţii de votare din străinătate cu noi secţii create la propunerea Ministerului de Externe, precum şi votul pe liste suplimentare la secţiile nou create. În caz contrar, numărul de secţii de votare din străinătate riscă să fie mult mai mic la alegerile din toamnă decât la scrutinele precedente, potrivit unei evaluări prezentate de ministrul pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Maria Ligor. În forma ei actuală, legea prevede ca alegătorul din străinătate să poată vota la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, precum şi posibilitatea înfiinţării unor secţii acolo unde cel puţin 100 de alegători solicită acest lucru.

Maria Ligor: În lipsa manifestării acestei voinţe a celor 100 de alegători, aceste secţii nu se pot înfiinţa şi nu au cum să se înfiinţeze, aşa cum este legea în acest moment. În Italia, am avut – în 2012 – 56 de secţii de vot, în 2014 – 51. În baza legii actuale, dacă nu vor fi înfiinţate la cerere secţii de vot, vom ajunge la 11 secţii de vot. În Spania, de la 41 de secţii de vot în 2012, ajungem la 10 secţii de votare. La fel în Republica Moldova, de la 21 de secţii de votare în 2014, ajungem la şase sau, în Statele Unite, unde în 2008 aveam 30 de secţii de votare, ajungem la cinci secţii de votare. Prin urmare, înţelegeţi de ce considerăm că este absolut obligatoriu ca guvernul să-şi manifeste această dorinţă de a aduce modificările necesare spre a îndepărta acest obstacol de natură tehnică. A doua problemă serioasă pe care noi am identificat-o este posibilitatea de a participa la o secţie de votare şi pe liste suplimentare, mă refer la toate secţiile de votare. În momentul actual, legea permite votarea pe liste suplimentare doar la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, ori, în aceste condiţii, dacă ne imaginăm de pildă o situaţie în care se creează o secţie de votare la cerera unor alegători într-o anumită localitate, de pildă în Republica Moldova se pare că suntem foarte aproape de asemenea situaţie, alţi alegători, alţi cetăţeni români aflaţi în acea localitate, care trăiesc acolo, care îşi au domiciliu acolo, nu sunt în măsură, nu vor putea vota la acea secţie de votare. Vor fi obligaţi să meargă la ambasadă sau la consulate ca să poată vota dacă nu figurează pe liste celor cel puţin 100 care au solicitat explicit înfiinţarea secţiei de votare la ei în localitate.

Petruţa Dinu: O altă modificare legislativă, pe care guvernul ar dori să o opereze prin ordonanţă de urgenţă se referă la introducerea posibilităţii de înscriere online în Registrul Electoral. Înregistrarea este o condiţie pentru cei care doresc să voteze prin corespondenţă la alegerile din toamnă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 august