Artă, vin şi filantropie. Acestea sunt hobby-urile oamenilor bogați

”Wealthx” este o companie care oferă consultanță celor mai bogați oameni din lume și, prin urmare, trebuie să-şi cunoască bine clienții. În fiecare an, societatea publică un „recensământ miliardar” plin de statistici. Citindu-l, avem supriza de a descoperi că numărul acestora nu a fost niciodată atât de mare ca acum şi în plus putem afla câteva din secretele acestora. Dar mai întâi de toate, trebuie să știm că nu mai este corect să spunem „unchiul Sam” atunci când ne referim la o rudă bogată, care sperăm că atunci când va pleca într-o lume mai bună ne va lăsa o moștenire. Nu, deoarece în zille noastre, cei mai mulți miliardari trăiesc în Europa (806), în Asia (645) și în America de Nord (628), în timp ce în Africa sunt doar 41.
Sondajul realizat pentru perioada cuprinsă între anii 2015 și 2016 a examinat, de asemenea, un aspect particular al vieților bogătaşilor de astăzi: şi anume cum îşi cheltuiesc banii în timpul liber. Hobby-urile miliardarilor sunt adesea stranii: de exemplu co-fondatorului companiei ”Apple”, Steve Wozniak, îi place să joace polo pe Segway, „trotineta” motorizată care costă mai puțin decât un cal bun și care nu are nevoie să fie dresat. Actorul Tom Hanks colecţionează mașini vechi de scris şi a avut grijă ca tastaturile calculatoarelor sale să aibă același sunet ca cel al vechii maşini de scris Remington. Serge Brin, co-fondatorul companiei Google, îşi petrece timpul liber efectuând exerciții la trapez în aer, o artă pe care a învățat-o într-un circ de lângă San Francisco.
Chiar dacă fiecare om bogat are hobby-ul său special, ”Wealthx” a reușit oricum să întocmească o listă a distracțiilor preferate și nu este o surpriză atât de mare faptul că pe primul loc se află filantropia. A dona o parte din propria avere pentru ajutarea altora îi permite miliardarului să se simtă împăcat cu conștiința sa, să spere că va obține indulgențe în ziua judecății și, mai presus de toate, să deducă din impozitul pe venit suma cheltuită în opere de caritate și în răspândirea „artei și culturii”. 56% din miliardari se dedică filantropiei, dar cu siguranţă cei mai implicaţi în acest domeniu sunt soții Bill și Melinda Gates, care prin intermediul fundaţiei lor gestionează în fiecare an sute de proiecte.
Cel de-al doilea hobby preferat al miliardarilor sunt călătoriile, în timp ce pe locul trei se află pasiunea pentru colecțiile de artă, care „pot fi o metodă bună de investiție a banilor proprii”. Colecţia de artă modernă şi contemporană a lui Roman Abramovici şi a soţiei sale, Dasha Zhukova, este de-a dreptul impresionantă și se spune că miliardarul rus, proprietarul clubului ”Chelsea” ar fi cheltuit într-o singură lună 60 milioane de dolari pentru picturi pe care i le-a dăruit apoi mult iubitei sale soţii. Printre cei mai importanţi colecţionari de artă din lume se numără Paul Allen, fondatorul ”Microsoft” împreună cu Bill Gates şi mare pasionat de impresionism, și chinezul Yang Bin.
Adevărată surpriză a clasamentului întocmit de ”Wealthx” a fost însă descoperirea celui de-al cincilea hobby preferat de miliardari, care nu este nici mai mult nici mai puţin decât politica. Donald Trump candidează pentru funcția de președinte al Statelor Unite și nu este nimic nou în decizia sa, deoarece Michael Bloomberg a fost primarul New Yorkului; familia Bush a guvernat America și Florida; în timp ce John, Robert și Edward Kennedy au fost protagoniștii unui sezon politic de excepţie în istoria Statelor Unite.
În Italia, după Berlusconi, s-au mai gândit să intre în politică şi antreprenorii Diego Della Valle, Luca di Montezemolo şi Carlo De Benedetti. Într-un articol de excepţie scris cu câţiva ani în urmă de economistul Murray Rothbard se explica faptul că miliardarii, fiind antreprenori magistrali, sunt extrem de încrezători în capacitatea lor de a aborda sarcini dificile. Numai că tind să disprețuiască sfaturile altora atunci când se ocupă de domenii noi și necunoscute. Mai mult, devin aroganţi și succeptibili, refuzând orice critică.
Este mai bine aşadar ca în timpul lor liber, miliardarii să continue să se dedice navigației (locul 7), să colecţioneze mașini de epocă (locul 9) și să joace golf (locul 14), aşa cum au făcut întotdeauna. Iar în ceea ce priveşte eradicarea răului din lume, există destui politicieni fără niciun hobby.

(www.lastampa.it – 11 august)