Semnarea protocolului de colaborare pentru protejarea Patrimoniului construit

 

Săptămâna aceasta, Ministerul Culturii și Ordinul Arhitecților din România – OAR au semnat protocolul de colaborare în domeniul patrimoniului construit. În acest fel, Ministerul Culturii consolidează colaborarea cu specialiști din domeniul patrimoniului, acest lucru fiind foarte necesar mai ales ținând cont de starea critică în care se află sute de monumente și clădiri istorice din întreaga țară. Protejarea și conservarea patrimoniului imobil, dar și acordarea unei atenții speciale arhitecturii contemporane sunt factori esențiali în dezvoltarea durabilă a României din următorii ani.

Prin acest protocol, Ministerul Culturii și Ordinul Arhitecților și-au stabilit ca obiective îmbunătățirea legislației privind protecția monumentelor istorice, promovarea unei arhitecturi contemporane de calitate și ameliorarea spațiului construit. De asemenea, se vor avea în vedere atât încurajarea colaborării arhitecților din România cu Direcțiile Județene de Cultură în vederea creșterii eficienței aplicării legii și normelor pentru protecția patrimoniului construit, cât și realizarea unor inventarieri detaliate ale monumentelor și clădirilor istorice din întreaga țară. Printre obiectivele pe termen mediu și lung, vor fi și o serie de politici aplicate pentru protejarea patrimoniului construit din mediul rural, formarea meșteșugarilor în tehnici tradiționale de restaurare sau digitizarea arhivelor de arhitectură.

Protocolul de colaborare dintre Ministerul Culturii și Ordinul Arhitecților din România – OAR este rezultatul întâlnirilor săptămânale pentru patrimoniu care s-au desfășurat la Ministerul Culturii în ultima lună și la care au luat parte, pe lângă reprezentanții Ministerului, atât reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului –INP, cât și reprezentanți ai OAR București.