Revista presei internaţionale – 18 august 2016

Două scandaluri mediatice sunt în atenţia presei internaţionale. Autorităţile române au iniţiat urmărirea penală împotriva a trei jurnalişti de la postul britanic Sky News, acuzaţi de „difuzarea de informaţii false”, într-un reportaj privind un presupus trafic de arme, informează Le Figaro. Procurorii au cerut ca aceşti trei jurnalişti să fie audiaţi de către autorităţile britanice şi doresc ca ei să răspundă la o serie de întrebări adresate de DIICOT, adaugă L’Express. Contactat de AFP, postul Sky News a respins în mod oficial orice acuzaţie, subliniind că susţine reportajul şi pe realizatorul lui. În acelaşi timp, Ambasada română la Londra şi premierul român, Dacian Cioloş, au denunţat o tentativă de „denigrare” a ţării, completează L’Express.
În Brazilia, poliţia l-a arestat pe preşedintele Comitetului Olimpic European, Pat Hickey, pentru vânzarea ilegală de bilete de intrare la competiţiile de la Rio de Janeiro, anunţă O Globo. Investigaţia se axează pe vânzarea a peste 800 de bilete, inclusiv peste 20 destinate oficialilor irlandezi pentru Olimpiadă, notează Belfast Telegraph. Pat Hickey riscă până la şapte ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat, precizează Irish Times, dar subliniază că pedepsele privative de libertate sunt rare în cazurile de contrabandă cu bilete în Brazilia.
Noi fapte legate de acţiunile pentru combaterea militanţilor jihadişti nu lipsesc din presa internaţională. ISIS face apel la „lupii solitari” din America şi din Europa, inclusiv din Italia, să intre în acţiune şi să îi masacreze pe cei consideraţi de ei „necredincioşi”, în pieţe publice şi în gări, potrivit unui mesaj transmis de al-Thabaat, canal media apropiat de Statul Islamic, anunţă La Stampa. Printre ţările citate se numără Belgia, Danemarca, Franţa, Spania şi Italia, dar şi Rusia şi Iranul. La Sankt Petersburg, mai mulţi membri ai unei grupări islamiste originare din Caucazul de Nord au fost ucişi, în cadrul unei vaste operaţiuni a serviciilor ruse de securitate (FSB), anunţă The Moscow Times. Publicaţia locală Fontanka.ru precizează că majoritatea grupărilor armate din Caucazul rusesc au aderat la organizaţia Stat Islamic şi au avertizat Rusia cu represalii, în urma intervenţiei sale militare în Siria. Pentru a doua zi consecutiv, bombardierele ruseşti au vizat militanţi ISIS în Siria, anunţă The Wall Street Journal. SUA au criticat decizia fără precedent a Rusiei de a utiliza o bază iraniană, pentru efectuarea de raiduri în Siria, denunţând o încălcare a unei rezoluţii ONU, scrie The Washington Times. Reacţia SUA faţă de utilizarea bazei militare aeriene Hamedan din Iran de către Rusia ar fi o confirmare că America percepe Orientul Mijlociu şi Orientul Apopiat ca pe un spaţiu de realizare a propriilor interese în regiune, susţine Russia Today. Folosirea bazei iraniene de către Rusia, pentru bombardamente în Siria, transmite un mesaj de avertisment Washingtonului, într-un moment în care părţile analizează un parteneriat militar în zonă, crede Stars and Stripes. Folosind baza iraniană, Moscova nu obţine doar un avantaj militar, ci mai ales amplifică percepţia privind influenţa sa în Orientul Mijlociu, crede Stratfor. Pentru prima dată după 1979, Iranul a acordat unui alt stat dreptul de a efectua operaţiuni militare de pe teritoriul său, constată The National Interest. Această ultimă intensificare a colaborării militare ruso-iraniene ar putea fi preludiul unui mai important pivot strategic, atrăgând după sine consecinţe profunde nu numai pentru politica externă a Iranului şi a Rusiei, dar şi cu un impact asupra intereselor americane, în general, în Orientul Mijlociu.
După asasinarea preotului francez Jacques Hamel, într-un atac revendicat de jihadişti, preşedintele Francois Hollande s-a întâlnit cu Papa Francisc, la Vatican, anunţă La Stampa. Hollande a dorit să exprime gratitudinea poporului francez Suveranului Pontif, pentru cuvintele sale reconfortante, în urma acestei tragedii, notează Liberation. Această apropiere vine după ani de relaţii diplomatice delicate între statul francez şi Sfântul Scaun, precizează La Croix. Audienţa privată a preşedintelui Hollande la Vatican ar trebui să fie ocazia perfectă pentru a pecetlui o reconciliere definitivă între cele două părţi, opinează publicaţia catolică.

Cristina Zaharia