Robert Redford – un seducător irezistibil şi la 80 de ani

redfordRobert Redford este un actor fascinant al marelui ecran, un bărbat frumos, de statură atletică, bine proporţionat, timid, cu un aer pur, înclinat spre solitudine, sensibil şi predispus spre aventură. Face parte din „generaţia anilor ’70”, a „noului val”, pe care a caracterizat-o cu multă inspiraţie: „În anii ’70 filmul american şi-a descoperit vocaţia pentru propria realitate, de la problematică la peisaj, de la tehnică la estetică”.

          Charles Robert Redford Jr. s-a născut la 18 august 1936, într-un cartier multicultural din Santa Monica, California, fiind fiul Marthei Hart, şi a lui Charles Robert Redford Sr.

Unele surse dau ca an al naşterii, 1937 (www.leninimports.com/robert_redford.html, www.superiorpics.com/robert_redford/), „Dicţionar de cinema”, autori: Cristina Corciovescu, Bujor T.Rîpeanu, Univers Enciclopedic, 1997.

          Actorul şi regizorul Robert Redford este unul dintre marile talente ale filmului american, un bărbat fatal aşa cum numai Clark Gable ştia să fie: cu nonşalanţă, umor, puţin cinism, dar şi cu multă căldură, tandreţe, gingăşie. Este apreciat pe plan internaţional pentru munca sa în calitate de actor, regizor şi producător, pentru promovarea filmului independent şi pentru protecţia mediului. Robert Redford a cunoscut apogeul carierei sale, între anii 1960-2000, şi a jucat în peste 30 de filme. În anul 1998, revista “People” l-a desemnat cel mai sexy bărbat din lume, fiind detronat anul următor de Michael Douglas. Actorul a câştigat premiul Oscar, în 1981, pentru filmul „Ordinary People” (“Oameni obişnuiţi”),  fiind producătorul şi directorul filmului, şi a avut două nominalizări la Oscar, pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie, şi o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun regizor, pentru filmul, “Quiz Show”.

Viaţa şi studiile

1972
1972

Tatăl său,  Charles Robert Redford Sr.,  originar din Pawtucket, statul Rhode Island,  a lucrat ca lăptar, iar, la scurt timp, a devenit contabil la Standard Oil Company. Mama sa era o persoană  activă şi plină de viaţă, pasionată de literatură şi film. Are un frate vitreg, William, dintr-o altă căsătorie a tatălui său. După o copilărie în care a suferit de poliomielită, în mod surprinzător, tânărul Robert a devenit un rebel. Câtă vreme a studiat la liceul Van Nuys din California, a fost un elev cât se poate de indisciplinat. A fost arestat pentru că a fost prins conducând o maşină cu portbagajul plin de bijuterii furate, el făcând parte dintr-o gaşcă de cartier foarte periculoasă, iar comportamentul a continuat şi când a ajuns la Universitatea din Colorado, acolo unde a căpătat un hobby extravagant: intra prin efracţie în reşedinţe ai căror stăpâni erau plecaţi şi devasta casele, cu petreceri înecate în băutură. Adesea petrecea de unul singur.

În 1954, Robert Redford a absolvit Colegiul Van Nuys din Los Angeles, California, iar în 1955, mama lui a murit din cauza septicemiei, moment în care s-a simţit afectat emoţional şi profund îndurerat. A fost o suferinţă peste care nu a putut trece, iar cu timpul a devenit un tânăr – problemă. A primit o bursă de baseball la Universitatea din Colorado, însă o pierde din cauza consumului excesiv de alcool. „Am devenit beţivul campusului şi m-am plafonat înainte să încep măcar să mă realizez”, a spus el revistei „People”, într-un interviu din 1998. Moştenind de la unchiul său talentul de sportiv, Redford a excelat în tinereţea sa în diferite sporturi, alergări, juca tenis şi fotbal, în acelaşi timp avea o viaţă amoroasă romantică şi viguroasă. În alte domenii, cu toate acestea, el zicea că nu a reuşit performanţe. Dorind să devină pictor, Robert se angajează pe un teren petrolifer din Los Angeles, pentru a câştiga banii necesari unor studii de profil la Paris. Ajunge să călătorească prin Europa – în Franţa, Spania, Italia -, şi să studieze pictura cu un profesor din Florenţa. Timpul petrecut peste mări a fost o experienţă care i-a deschis ochii tânărului Redford, care trăise o viaţă boemă,  a învăţat despre artă, cultură, şi relaţii internaţionale.

După ce s-a întors în SUA, Redford o întâlneşte pe Lola Van Wagenan, în Los Angeles, o studentă din Utah care l-a sprijinit să se lase de băut. Cuplul s-a căsătorit în 1958 şi a trăit în New York City, având patru copii împreună, David James („Jamie”), Shauna, Amy Redford şi Scott Anthony Redford. În 1959, el şi cu soţia sa, au avut o experienţă teribilă prin pierderea fiului în vârstă de 5 luni, Scott, care a murit din cauza sindromului morţii subite la sugari. Redford a fost devastat, neputând trece peste această traumă, imediat s-a refugiat în actorie. Lola și Robert au divorțat, în 1985. Cei doi, au cinci nepoți, Dylan și Lena Redford (copiii lui Jamie), Mica și Conor Schlosser (copiii fetei lor, Shauna) și Eden August (Amy). În iulie 2009, Redford s-a căsătorit cu partenera sa, de mult timp, Sibylle Szaggars, în Hamburg, Germania. Ei locuiesc în Sundance, Utah, de la începutul anilor 1990. Redford a studiat pictura la Institutul Pratt din Brooklyn şi a luat cursuri de teatru la Academia Americană de Artă Dramatică din New York City, trecând de la design la actorie.

A fost discret în ceea ce priveşte viaţa personală. Despre dramele vieţii sale a vorbit mult mai târziu, cum ar fi pierderea fiului. „Niciodată nu mi-a plăcut să vorbesc despre zbuciumul meu sufletesc“, se apără Redford. „În această privinţă, sunt şi voi rămâne mereu un singuratic. Îmi place să fac faţă singur lucrurilor!“, a punctat actorul. Şi abia după ce biografia lui a apărut pe piaţă a putut vorbi cât de cât liber, în public, despre această dramă. „A fost foarte, foarte greu. Noi eram foarte tineri. Începusem să joc teatru, dar nu câştigam foarte mult. Nu aveam habar despre sindromul morţii subite, aşa că singurul lucru la care te gândeşti este că ai făcut tu, ca părinte, ceva greşit. Şi te învinuieşti la nesfârşit. Asta sapă o rană care nu se vindecă niciodată…“

Începând cu anul 1959, el a apărut ca guest star în numeroase programe TV, inclusiv în „The Untouchables”, „Whispering Smith”, „Perry Mason”, „Alfred Hitchcock Presents”, „Route 66”, „Dr. Kildare”, „Playhouse 90”, „Tate şi The Twilight Zone”. A fost nominalizat la Premiile Emy la „Cel mai bun actor în rol secundar” pentru „The Voice of Charlie Pont”. Una dintre ultimele sale apariţii televizate a fost la 7 octombrie 1963 la „Breaking Point”, o dramă medicală despre psihiatrie.

AFP PHOTO    MICHAL CIZEK / AFP PHOTO / MICHAL CIZEK
AFP PHOTO MICHAL CIZEK / AFP PHOTO / MICHAL CIZEK

Debutul şi cariera

Debutul pe Broadway al lui Redford a fost un mic rol în „Tall Story” (1959), urmat de „The Highest Tree” (1959) şi „Sunday in New York” (1961). Mai târziu, a primit un rol substanţial în filmul, „Little Moon of Alban”, cu Julie Harris, iar mai apoi a jucat împreună cu Conrad Janis în comedia din 1961, „Sunday in the Park”. Abia în 1962 îşi face apariţia pe marele ecran în „War Hunt”, un film slab cotat în box-office, dar bine primit de critica de film. Cariera actorului nu s-a realizat definitiv până în anul 1967, când a jucat rolul lui Paul Bratter în adaptarea filmului după piesa de comedie a lui Neil Simon „Barefoot in the Park”, având-o parteneră pe Jane Fonda. Totuşi, Redford se hotărăşte să renunţe temporar la teatru şi să se implice în filme. Primul succes real vine odată cu „Inside Daisy Clover”, pentru care câştigă premiul Golden Globe la debut, iar ecranizarea piesei „Desculţ în parc”, alături de Jane Fonda îl consacră şi în box-office. Rolurile nu încep să curgă şi cu greu este acceptat în distribuţia pentru „Butch Cassidy and the Sundance Kid”, în locul altor actori care au renunţat. Filmul devine succesul anului 1969, câştigând patru premii Oscar. Noul „golden boy” de la Hollywood a strălucit în „Downhill Racer”, în „The way we were”(1973), alături de Barbra Streisand, şi în „The Sting”, alături de Newman şi George Roy Hill, care au ajuns în Top 20 al filmelor cu cel mai mare box-office şi care i-au adus o nominalizare la Oscar.

Din acel moment, drumul lui spre glorie s-a deschis cât se poate de generos. „Schimbarea din viaţa mea a fost enormă. Efectiv peste noapte, m-am trezit că nu mai am intimitate. Când mă vedeau, oamenii reacţionau în feluri la care nu mă aşteptam şi pe care nu le înţelegeam. Am fost flatat, dar am devenit chiar de-atunci foarte retras, evitând orice tip de publicitate pe baza detaliilor personale din viaţa mea“, povesteşte el. Jane Fonda, Dustin Hoffman, Mia Farrow îi vor fi parteneri în următoarele sale pelicule din a doua jumătate a anilor ΄70. Redford a devenit preocupat de imaginea lui de „blond stereotip” și a refuzat rolurile, din „Who’s Afraid of Virginia Woolf ?”, și „The Graduate”. Anii „80 vor trezi în Redford interesul pentru regie, actoria cade pe planul secund, deşi „Indecent proposal” (1993) şi „Up close and personal” (1996) se dovedesc nişte reuşite, el îşi păstrează cea mai mare parte a energiei pentru activitatea de regizor, fiind în prezent foarte apreciat. Robert Redford a creat câteva dintre cele mai romantice scene din cinematografia mondială. Mulţi vor spune, probabil, că filmele romantice cu succes de casă nu sunt neapărat măsura unui mare actor. De fapt, au şi spus-o unii critici, care consideră că Robert Redford n-a ştiut să se joace decât pe sine în mai toate rolurile. Dar tocmai asta l-a definit pe „băiatul de aur” al Americii, precursorul lui Brad Pitt şi poate cel mai sincer sex simbol al marelui ecran. Cu o carismă atât de puternică, tocmai pentru că vine dintr-un mix atât de profund, de senzualitate, sensibilitate şi sinceritate, care se regăsesc în adevăratul Robert „Bob” Redford.

Au urmat pelicule precum „Marele Gatsby” (1974), care pentru mulţi rămâne deasupra versiunii cu Leonardo DiCaprio, „The Great Waldo Pepper” (1975), „Three Days of the Condor” (1975), „All the President’s Men (1976)” dedicat scandalului Watergate, cu Robert coproducător, „Out of Africa” (1985)… Şi să nu uităm de filmele regizate de el, zece la număr, printre care „A River Runs Throught It”, din 1992, în care şi l-a dorit în distribuţie chiar pe cel care avea să-i fie urmaş: Brad Pitt. Filmul i-a adus un Oscar, cariera lui regizorală fiind, de altfel, mereu în vizorul Academiei Americane de Film. O altă peliculă regizată de el, „The Horse Whisperer”, i-a mai adus o nominalizare la Oscar.

Alaturi de  Barbra Streisand (2002) AFP PHOTO/Mike NELSON  / AFP PHOTO / MIKE NELSON
Alaturi de Barbra Streisand (2002) AFP PHOTO/Mike NELSON / AFP PHOTO / MIKE NELSON

Premii obţinute:

  • 1966 – Globul de Aur pentru cel mai bun actor debutant în filmul „Inside Daisy Clover”
  • 1969 – Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor în rol principal pentru filmul „Butch Cassidy and the Sundance Kid”
  • 1969 – Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor în rol principal pentru filmele „Downhill Racer” şi „Tell Them Willie Boy Is Here”
  • 1980 – Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor cu filmul “Ordinary People” (“Oameni obişnuiţi”)
  • 1980 – Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor pentru filmul “Ordinary People” (“Oameni obişnuiţi”)
  • 1993 – Premiul Cecil B. DeMille – pentru filmul „Lifetime Achievement”
  • 2001 – Premiul Academiei de Onoare pentru actorie, director şi producător de film, creator al Festivalului de Film Independent Sundance
  • 2003 – Premiul Oscar pentru întreaga activitate
  • 2005 – Distincţie acordată de Centrul Kennedy pentru recunoaşterea „activităţii remarcabile în domeniul artei şi pentru contribuţia extraordinară la viaţa ţării sale”
  • 2010 – Primeşte distincţia de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare al Franţei din parte fostlui preşedinte francez, Nicolas Sarkozy
  • 2015 – Charlie Chaplin Award pentru întreaga carieră, un trofeu decernat de Film Society of Lincoln Center

Creatorul Institutului şi al festivalului de film independent, Sundance

O bună parte din activitatea actorului-regizor este dedicată Institutului Sundance, înfiinţat în 1981, care are ca scop sprijinirea şi dezvoltarea scenariştilor şi regizorilor în afirmare. În plus, față de propria sa carieră, i-a ajutat pe alții să se afirme, prin intermediul Institutului și a festivalului de film Sundance. Institutul Sundance organizează anual un festival omonim dedicat cinematografiei independente, în statul american Utah, începând cu 1978, care a devenit unul dintre cele mai prestigioase evenimente din industria filmului, fiind un mare avantaj pentru cineaștii filmelor independente. Desfășurat în ianuarie în orașul Park City, în capitala statului, Salt Lake City, și în Ogden, precum și în stațiunea Sundance Resort, festivalul este un prilej de a ilustra munca creatorilor de film independenţi, atât din Statele Unite, cât și din străinătate. Totul a început cu banii câştigaţi de el pentru pelicula „Butch Cassidy and The Sundance Kid”, nume care l-a şi inspirat, de altfel. A cumpărat o zonă de schi de pe partea estică a Muntelui Timpanogos, din Utah, pe care a botezat-o Sundance. Zona l-a atras datorită faptului că Lola, cea dintâi soţie a sa, era de acolo, astfel că în 1963 au început să-şi construiască o casă în zonă. Iar de la acest nucleu, treptat, Redford şi-a creat un adevărat oraş cinematografic în munţi, construind Institutul Sundance, cinematografe şi alte câteva instituţii în jurul Park City, o fostă localitate minieră. La Sundance îşi adună toată familia în jurul lui… cu tot cu cei şapte nepoţi. Cu cel de-al doilea fiu, Jamie, care, trecut prin toate problemele de sănătate, a supravieţuit, azi fiind scenarist şi producător. Cu fiica Amy, actriţă. Şi chiar cu fiica Shauna, care după tragedia pierderii logodnicului s-a refăcut, acum este căsătorită cu jurnalistul Eric Schlosser.

Dar, tot la Sundance, Redford poate fi şi singur, bucurându-se din plin de intimitate. Nu s-a temut niciodată de izolare. Mai ales în mijlocul naturii, pentru a cărei conservare face lobby în cercurile politice. „Acolo, în munţi, pot călări câte trei-patru ore. Uneori chiar şi cinci. Îmi place să mă rătăcesc… Am un birou la Hollywood unde mă duc doar când trebuie…“. Cred că atâta vreme cât nu te gândeşti la vârstă, nici nu prea o simţi prea mult, câtă vreme mai poţi funcţiona”, spune actorul. Filmele sunt în continuare viaţa lui. Robert Redford încă joacă, iar cel mai recent film, „Pete’s Dragon” a fost lansat în urmă cu câteva zile, (12 august), în SUA . În timpul filmărilor acestei pelicule, a ajutat un cal aflat în dificultate, în Noua Zeelandă. Calul era evident maltratat și era legat de o barieră de lemn de la marginea autostrăzii. Actorul a decis să îl ajute și a luat legătura cu un adăpost.

  AFP PHOTO VALERY HACHE / AFP PHOTO / VALERY HACHE
AFP PHOTO VALERY HACHE / AFP PHOTO / VALERY HACHE

Implicare în campanii de protejare a mediului înconjurător

Este un apărător fervent al mediului, şi un ecologist recunoscut. Este unul dintre primii artişti care au militat pentru ecologie, a lansat un canal de televiziune, Sundance Channel, dedicat protejării mediului. Încă din 1975, Robert Redford a început să lucreze la filme de scurtmetraj si la documentare care promovau ideea de energie solară. Apoi, în 2003, Redford a participat la ceremonia de deschidere a „celei mai ecologice clădiri din Statele Unite”, sediul birourilor Consiliului de Apărare a Resurselor Naturale din Santa Monica. Clădirea organizaţiei care-i poartă numele foloseşte energie solară şi eoliană. El a participat şi la alte campanii de promovare a unui mediu înconjurător curat, şi la conferinţe pe tema încălzirii globale. (COP21)

Legendarul actor Robert Redford va cânta pentru prima dată pe marele ecran, în filmul “Blind”, care îi are în distribuţie pe Demi Moore şi Alec Baldwin, şi va fi lansat anul acesta. Va fi o premieră pentru Redford, care nu a mai cântat într-un film până în prezent. Interesant este că Redford nu va apărea în filmul în care spectatorii îi vor putea auzi doar vocea. La începutul acestui an, actorul american Robert Redford a fost victima unei farse online privind decesul său, reprezentanta artistului precizând că acesta este în viaţă şi se simte bine. Pe de altă parte, Robert Redford, care nu are conturi pe platformele de socializare Twitter şi Instagram, nu a făcut niciun comentariu cu privire la această farsă. Robert Redford a ştiut exact ce înseamnă să fie sex simbol şi, cu toate acestea, el a ales de fiecare dată haina discreţiei, purtându-şi durerile cu demnitate, oricât de greu l-a lovit viaţa. ”Oamenii au avut impresia, în general, că mi-a fost uşor în viaţă. Nimic mai neadevărat. Cel mai greu este atunci când copii tăi au probleme. Au fost atâtea lovituri primite de familia noastră despre care lumea nu ştie… şi nici nu vreau să ştie, de dragul alor mei!”

Robert Redford este un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, un simbol al marelui ecran ce va ramâne, peste timp, un idol al Cinematografiei mondiale.

Autor: Luminiţa Roman


Surse:

http://www.imdb.com/name/nm0000602

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Redford

http://www.cinemagia.ro/actori/robert-redford-1915/

https://www.theguardian.com/film/2016/jan/21/robert-redford-sundance-film-festival-diversity

http://www.ziarulmetropolis.ro/robert-redford-premiul-chaplin-pentru-intreaga-cariera/

 http://www.ziarulmetropolis.ro/robert-redford-schimba-macazul-actorul-de-79-de-ani-se-apuca-de-cantat/