Prunele – sursă importantă de energie şi vitalitate

Prunele sunt fructe delicioase ce aparţin familiei Rosaceae, genul Prunus, din care fac parte piersicile, nectarinele şi migdalele. Prunele au un conţinut bogat în substanţe necesare bunei funcţionări a organismului şi de aceea, prin consumul lor, aduc multe beneficii sănătăţii. Ele sunt recomandate ca fiind bune fructe care hrănesc foarte bine celula. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, precizează, în cadrul interviului, conţinutul bogat de substanţe nutriţionale al prunelor, precum şi beneficiile terapeutice ale acestor gustoase fructe.

Livia NenaLivia Nena, biolognutriționist: Prunele au un aport de vitamine A, B1, B2, vitamina C subliniez că sunt foarte bogate în vitamina C, precum şi alte elemente esenţiale cum sunt: calciul, fierul, potasiul şi acizii organici, astfel încât aceste fructe reprezintă o importantă sursă de energie şi vitalitate. Important de subliniat este faptul că pruna proaspătă, dar şi cea uscată conţin doi fitonutrienţi unici, denumiţi neoclorogenic şi acid clorogenic. Aceşti fitonutrienţi au calităţi puternic antioxidante. Deci funcţionează în sensul neutralizării radicalilor liberi. De asemenea, prunele conţin şi fenoli, care reprezintă principii bioactive importante şi foarte benefice. Aceşti fenoli protejează stratul natural de grăsimi care intra in compoziţia neuronilor creierului uman. Deci fenolii duc la protejarea mielinei sau a membranei celulelor nervoase.

Reporter: Ce fac prunele? Care sunt beneficiile terapeutice ale lor?

Livia Nena, biolognutriționist: Prunele reglează tranzitul intestinal, îmbunătăţesc fucnţionarea ficatului şi a pancreasului, elimina toxinele din organism, ajută la tratarea anemiei, datorită aportului de vitamine şi minerale. Nu în ultimul rând, cresc imunitatea organsimului, combat afecţiunile renale şi biliare, ameliorează stările febrile, normalizează pofta de mâncare, previn formarea hemoroizilor, diminează inflamaţiile şi, foarte important: au proprietatea de energizare a organismului, datorită conţinutului de zaharuri (fructoză), reuşind să stimuleze sistemul muscular şi pe cel nervos.  În cosmetică, de exemplu, prunele sunt folosite sub formă de măşti cu proprietăţi astringente, pentru detoxifiere în cazul tenului gras, cu porii deschişi.

Reporter: În ce moment al zilei este bine să consumăm prunele?

Livia Nena, biolognutriționist: În general este bine ca fructele propriu-zise să fie consumate de obicei dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de masă. De asemenea, nu este recomandat a fi amestecate cu mesele principale. Deci cel mai indicat este a fi consumate sub formă de gustări.

Reporter: Sub ce altă formă mai pot fi consumate?

Livia Nena, biolognutriționist: Prunele se pot consuma sub forma de compot. Deşi prin fierbere o mare parte din proprietăţile prunelor dispar, totuşi compotul are indicaţiile lui terapeutice: de pildă, în cazul diferitelor afecţiuni digestive. Prunele măresc diureza.

prune uscatePrunele uscate au proprietăţi, în primul rând, depurative superioare fructelor crude datorită concentraţiei substanţelor conţinute, ca urmare a deshidratării. Deci sunt mai concentrate în substanţe nutriţionale. În cazul persoanelor ce suferă de afecţiunii ale ficatului sunt indicate cure cu prune uscate. Deshidratate, prunele îşi păstrează mai mult timp proprietăţile. Am să subiniez aici faptul că fructele uscate au un indice glicemic mai mare faţă de fructele proaspete. Atenţie, persoanele cu diabet! Se mai poate face şi decoct de prune. Acesta este indicat în cazul persoanelor ce suferă de inflamaţii ale splinei. Deci este un antiinflamator al căilor gastrointesinale şi al splinei. În aceste cazuri se recomandă decoctul dimineaţa şi seara, înainte de masă.

Reporter: Cum se face decoctul?

Livia Nena, biolognutriționist: Prunele sunt fierte un timp mai indelungat. Decoctul este o fierbere mai prelungită a prunelor până când acestea devin extrem, extrem de moi. Sucul de fruct se foloseşte adesea în prevenirea hipertensiunii arteriale, prin consumul unui pahar de 250 ml înainte de masă.

Reporter: Cât timp?

Livia Nena, biolognutriționist: În general, curele cu prune (proaspete sau sub orice formă) se fac timp de o săptămână. Se mai poate obţine şi un vin tonic din prune uscate, care se recomandă în cazul persoanelor ce suferă de anemie, reumatism sau afecţiuni biliare. În ceea ce priveşte efectul laxativ al prunelor, pentru ca efectul laxativ să fie cel aşteptat, este indicat adăugarea de zeamă de lămâie în obţinerea vinului tonic.

Reporter: Ce alte beneficii aduc organismului consumul de prune?

pruneleLivia Nena, biolognutriționist: Prunele aduc mari beneficii pentru oase. prin conţinutul de vitamina A (vitamina despre care este recunoscut faptul că promovează refacerea şi creşterea oaselor). Să nu uităm că prunele conţin şi calciu! Deci vitamina A împreună cu acest mineral extrem de important pentru oase duc la refacerea oaselor. Prunele sunt o sursă de energie pentru persoanele care fac sportO atenţionare: Persoanele care suferă deja de diabet zaharat trebuie să fie precaute cu consumul exagerat de prune! Acestea au un indice glicemic ridicat, fapt ce duce la creşterea zaharului în sânge.

Reporter: Deci persoanelor cu diabet nu le sunt strict interzise prunele. Ele pot consuma o anumită cantitate, nu?

Livia Nena, biolognutriționist: Sigur că da. Cantitatea pe care o pot consuma trebuie să fie în limita hidraţilor de carbon admişi în dieta lor, recomandată de medicul specialist. Deci persoanele cu diabet pot mânca prune, dar numai în limita glucidelor recomandate!

Interviu realizat de Emilia Radu


Informațiile prezentate în această rubrica au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate