Revista presei internaţionale – 22 august 2016

Mini-summit-ul dintre Matteo Renzi, François Hollande şi Angela Merkel, iniţiat de premierul italian, pe o insulă din apropiere de Napoli, are loc pentru o discuţie privind evoluţiile post-Brexit, anunţă Europe Online Magazine, precizând că mai sunt doar trei săptămâni până la summit-ul UE de la Bratislava, considerat de o mare importanţă pentru viitorul Europei. Renzi vrea să sublinieze rolul simbolic al Insulei Ventotene, ca „leagăn al Europei”, într-un moment în care Italia doreşte o mai mare integrare în cadrul UE, mai ales pe frontul securităţii, pentru a fi ajutată să facă faţă afluxului de refugiaţi, crede Stars and Stripes. Simbolică este şi alegerea navei care găzduieşte summit-ul: este vorba de portavionul Garibaldi, angajat de mai multe luni în operaţiuni ale UE de căutare şi salvare, pe rutele migranţilor, adaugă RaiNews. Italia are multe de câştigat de pe urma unei revigorări a UE, pe fundalul crizei migranţilor şi a incertitudinii politice având ca miză supravieţuirea actualului guvern, crede The Washington Post.

Turcia a fost zguduită de un nou atentat sângeros, de data aceasta la Gaziantep, în sudul ţării, în apropiere de graniţa cu Siria, anunţă The New York Times. ISIS a folosit în acest atac un kamikaze adolescent, subliniază Haberturk. Uniunea Europeană şi SUA condamnă ferm atacul, notează Hurryiet, iar Europe Online Magazine menţionează că este cel mai grav atentat terorist din Turcia după 2015. Gaziantep, o metropolă comercială cu peste 2 milioane de locuitori, între care numeroşi refugiaţi sirieni, este faimos drept gazdă a unor celule jihadiste, aminteşte Le Monde.

Turcia pare dornică să se întoarcă la politica sa externă bazată pe sloganul „zero probleme cu vecinii”, după începerea normalizării relaţiilor cu Rusia, crede Stratfor. Ankara nu ar fi deranjată dacă Rusia ar folosi baza aeriană de la Incirlik pentru misiuni antitero împotriva Statului Islamic în Siria, a sugerat premierul turc Binali Yildirim, dar a precizat că nu s-a primit nicio astfel de solicitare, notează Russia Today. Avem de-a face cu un context geopolitic extrem de dinamic, crede Sputnik. Axa Moscova-Ankara-Teheran, în devenire, poate schimba radical situaţia regională, subliniază publicaţia rusă.

La rândul său, ministrul iranian al apărării a semnalat că Teheranul ar putea permite bombardierelor ruseşti să decoleze de la mai multe baze aeriene, pe viitor, pentru raiduri în Siria, citează Tehran Times. Oficialul iranian a salutat cooperarea strategică a Teheranului cu Moscova, subliniind că aceasta poate contribui la securitatea regiunii. În acest context, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va vizita Iranul, pe 24 august, anunţă agenţia iraniană Tasnim.

Parlamentul turc a votat un acord de normalizare a relaţiilor cu Israelul, anunţă The Wall Street Journal. Guvernul israelian a salutat acest demers şi aşteaptă următoarele măsuri, scrie Haaretz. Premierul israelian Benyamin Netanyahu a vorbit despre avantajele economice ale îmbunătăţirii relaţiilor turco-israeliene, invocând posibilitatea unei conducte spre Turcia pentru exportul de gaz din Israel, notează Arutz Sheva.

Rio 2016 s-a încheiat, începe lupta pentru 2020, titrează O Globo, la finalul Jocurilor Olimpice. Spiritul olimpic se adaptează vremurilor, constată El Pais. Peste 18.000 de persoane s-au mutat în Satul Olimpic pentru a participa la competiţiile sportive, ceea ce a presupus o investiţie de peste 250 de tone de hrană. Impresionat de cantitatea de deşeuri generată de olimpiadă, un renumit chef italian a decis să se asocieze cu încă 50 de mari bucătari din lume, unii veniţi în Brazilia tocmai din California, SUA, din Germania sau Japonia, oferind mâncare pentru oamenii fără adăpost, scrie El Pais. Această iniţiativă nu este un gest de caritate, asigură organizatorii, ci o formă de a arăta întregii lumi câtă hrană se aruncă zilnic, şi de a include în societate acele persoane care nu mai au speranţe. Proiectul numit RefettoRio Gastromotiva îşi propune să ofere mese gratuite în continuare celor care aflaţi în nevoie.

Cristina Zaharia, RADOR