Ministrul Mihnea Motoc, la festivităţile ocazionate de aniversarea a 25 de ani de la declararea independenţei Ucrainei

În zilele de 23 și 24 august, la invitaţia omologului ucrainean, general Stepan Poltorak, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a participat, la Kiev, la parada militară şi festivităţile ocazionate de aniversarea a 25 de ani de la declararea independenţei Ucrainei.

În cadrul programului, ministrul Motoc a avut discuții oficiale cu generalul Poltorak, unde a reiterat solidaritatea autorităţilor de la Bucureşti cu Ucraina şi sprijinul politic pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a ţării, în actualul context  dificil de securitate.

Cei doi demnitari au evaluat modalităţile concrete de îmbunătăţire a relaţiilor de cooperare dintre forţele armate ale celor două state, în format bilateral, în cadrul iniţiativelor regionale şi în context NATO şi UE. Cei doi oficiali au convenit asupra importanţei dezvoltării activităţilor de cooperare practică prin exerciţii de instruire în comun şi pregătire a personalului ucrainean, pentru realizarea interoperabilităţii forţelor.

Ministrul român a încurajat autorităţile ucrainene să intensifice cooperarea practică atât cu NATO, cât și cu UE, în vederea exploatării oportunităţilor de parteneriat oferite de cele două organizaţii pentru modernizarea propriului sistem militar, în special prin implementarea Pachetului Cuprinzător de Asistenţă dezvoltat de Alianță pentru Ucraina, adoptat la Summit-ul de la Varşovia.  

În vederea avansării domeniilor concrete de cooperare dintre cele două armate, Mihnea Motoc a acceptat, de principiu, invitaţia omologului său de a efectua o vizită oficială la Kiev, în luna octombrie a.c.