Prima aplicație pentru smartphone și tabletă în sprijinul celor care doresc să obțină azil într-o țară din Uniunea Europeană

Biroul European de Sprijin pentru Azil a lansat astăzi prima aplicație pentru smartphone și tabletă care le permite celor care doresc că obțină azil într-o țară din Uniunea Europeană să găsească mai repede informațiile de care au nevoie.
Această aplicație este ultima inițiativă a Biroului European de Sprijin pentru Azil în cadrul campaniei de informare și comunicare asupra programului european de relocare. Scopul acesteia este promovarea relocării ca unic mod sigur și legal de transfer al refugiaților din Grecia sau Italia spre alte state membre ale Uniunii Europene. Aplicația poate fi descărcată gratuit din Apps Store și Google Play și oferă informații clare, concise și actualizate despre schema de relocare, proceduri și rolul Biroului European de Sprijin pentru Azil în procesul de relocare. Are o interfață simplă și prietenoasă și conține și o secțiune de întrebări și răspunsuri. Persoanele care doresc să solicite azil pot afla dacă sunt eligibile pentru relocare, în ce țară ar fi relocați, de ce li se înregistrază amprentele și multe alte informații practice. Aplicația conține și o hartă interactivă cu GPS, cu ajutorul căreia căreia căutătorii de azil pot găsi cel mai apropiat punct de înregistrare din Grecia sau Italia, unde pot primi protecție internațională și pot lua legătura cu experții Biroului European de Sprijin pentru Azil, care îi pot asista în acestă procedură. În plus, aplicația permite utilizatorilor să privească filmulețe cu mărturii ale oamenilor care au fost deja relocați și sunt mulțumiți de locurile în care au ajuns. Directorul executiv al Biroului, José Carreira, a explicat că această aplicație a foat realizată după ce s-a constatat că mulți dintre refugiați au telefoane inteligente sau tablete. Informațiile sunt disponibile în cinci limbi: engleza, arabă, sorani, tigrinya și kunjani. Acum refugiaților aflați pe drumuri le va fi mai ușor ca niciodată să caute contacte, linii de asistență telefonică și numere de telefon de urgență. Obiectivul principal al noii aplicații este construirea încrederii în programul de relocare și descurajarea migranților de a călătorii în mod ilegal din Grecia sau Italia spre alte state membre al Uniunii Europene. Biroul European de Sprijin pentru Azil speră ca accesul la atât de multe informații să reducă din confuzie, din așteptările ireale și din frustrarea refugiaților.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 august)