Problema migraţiei şi securitatea în Uniunea Europeană au fost temele principale abordate în cadrul discuţiilor de la Praga

Problema migraţiei şi securitatea în Uniunea Europeană au fost temele principale abordate în cadrul discuţiilor de ieri, de la Praga, dintre cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul ceh, Bohuslav Sobotka. Potrivit corespondentului nostru Anca Dragu, oficialul de la Berlin a fost întâmpinat în capitala Cehiei atât de simpatizanţi, cât şi de cei cărora le displace ceea ce ei numesc poziţia dominantă a Germaniei în Europa şi politica porţilor deschise aplicată în timpul crizei migraţiei de anul trecut. Angela Merkel a declarat, însă, că, în opinia sa, Cehia este o ţară proeuropeană.
Angela Merkel: „Avem o poziţie diferită în ceea ce priveşte sistemul de cote pentru realocarea emigranţilor către alte state din UE. Însă acest lucru nu înseamnă că nu putem purta un dialog pe tema migraţiei. Avem aceeaşi opinie când este vorba de securizarea graniţelor externe ale Uniunii şi de acordul cu Turcia, care a dus la scăderea numărului de emigranţi care vin în Grecia”.
Cancelarul german Angela Merkel are programate, săptămâna aceasta, 15 întâlniri cu lideri europeni în pregătirea lucrărilor summit-ului Uniunii Europene din 16 septembrie, de la Bratislava, pe tema ieşirii Marii Britanii din forul comunitar.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 august)