Barack Obama creează cea mai mare rezervaţie naturală marină din lume în Hawaii

broascaPreşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat vineri crearea celei mai mari rezervatie marine din lume, în Hawaii. Aceasta este extinderea Papahānaumokuākea – Marine National Monument. Zona protejată are 7000 de specii marine, printre care balene albastre, foci călugăr, albatroşi cu coadă scurtă, corali negri, broaşte ţestoase şi multe altele. Sanctuarul marin se va mări de la suprafaţa de 350.000 de kilometri pătraţi, o suprafaţă de trei ori mai mare ca Franţa, la peste 1,5 milioane de kilometri pătraţi. Senatorul Brian Schatz, iniţiatorul acestei propuneri, explică: „Extinderea Papahānaumokuākea va reconstrui stocurile de peşte, va proteja biodiversitatea indigenă, va lupta împotriva schimbărilor climatice şi va acorda mai mult spaţiu localnicilor pentru gestionarea acestui domeniu”.

Rezerva marină a fost înregistrată în anul 2010 în Patrimoniul Mondial UNESCO şi include mai multe specii care nu se mai întâlnesc în alte zone ale lumii. Red-Fish-at-Papahānaumokuākea
Amintim că preşedintele Obama s-a născut în Honolulu, capitala statului Hawaii. Cu câteva luni înainte de încheierea mandatului său, decizia aceasta indică direcţia pe care ar trebui să o urmeze succesorul său: protecţia mediului înconjurător al planetei noastre.

www.positivr.fr – 29 august

Ada Ionescu