Protest la Bucureşti: Oamenii au adus sute de cărţi de istorie a României Ambasadorului SUA la Chișinău

INDEPENDENT (R.Moldova), 30 august 2016 – Zeci de persoane care susţin Platforma Unionistă Acţiunea 2012 au protestat, marţi, în Piaţa Universităţii din Capitală, faţă de declaraţiile ambasadorului Statelor Unite la Chişinău, James Pettit, care a spus, pe 28 august, că Republica Moldova nu e România, aducând, simbolic, sute de cărţi de istorie şi anunţând că vor rămâne în Piaţa Universităţii pentru a aduna în continuare astfel de cărţi de la bucureşteni, cu intenţia de a le trimite, prin Ambasada SUA la Bucureşti, ambasadorului american la Chişinău.

„Ce am început azi prin cărţile donate de bucureşteni vom continua permanent la Bucureşti. Din cărţile de până acum am început să construim România. Nu decide nimeni în locul nostru. Am redactat o scrisoare deschisă în română şi în engleză. Rugămintea e să vină toţi bucureştenii să lase o carte de istorie pentru că vrem să le trimitem la Chişinău, prin Ambasada SUA, ca să arătăm că opinia lui Pettit e una separată”, a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Un alt participant la protest a susţinut că ambasadorul american la Chişinău şi-ar putea repara „gafa monumentală” acordând sprijin reîntregirii neamului românesc.

„Îl invităm pe domnul ambasador la Chişinău să facă cel mai simplu gest de informare. Noi am adus din partea bucureştenilor cărti, în Zona Liberă, cum ne place nouă să îi spunem. Îl invităm pe domnul ambasador să citească, să cunoască adevărul istoric, să îşi dea seama că eu, în calitate de român basarabean, nu difer cu nimic faţă de românii bucureşteni, munteni, dobrogeni sau din orice colţ de ţară. Avem o istorie comună, avem tradiţii comune, avem o limbă comună, suntem români indiferent din care parte a României istorice venim. În calitate de reprezentant al SUA îl provocăm şi îl îndemnăm să ne ajute la reîntregirea neamului românesc”, a spus Alexandru Rotaru, membru coordonator Acţiunea 2012.