2016. szeptember 1

Liviu Dragnea szerint nincs rendjén az, hogy a jelenlegi kormány kidolgozza a jövő évi költségvetés tervezetét

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint nincs rendjén az, hogy a jelenlegi kormány kidolgozza a jövő évi büdzsét és úgy véli, hogy a költségvetési törvény a december 11-én megválaszott, új parlamenti képviselők felelősségébe tartozik. A PSD-elnök ugyanakkor elmondta, hogy a politikai pártok parlamenti frakcióitól az állampolgárok számára hasznos törvénytervezetek kidolgozását kérte, valamint azt, hogy ezen tervezeteket fogadják el az utolsó parlamenti ülésszak folyamán. Másrészt, elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a kormány december 11-re tűzte ki a parlamenti választásokat. Véleménye szerint nagy esély van arra, hogy rossz legyen az idő és emiatt az emberek nem tudnak urnákhoz járulni. A jövő évi költségvetés-tervezetet illetően, Dragnea álláspontjával ellentétben, Traian Băsescu, a Nép Mozgalom Párt elnöke úgy vélte, hogy a jelenlegi kormány kötelessége kidolgozni e tervezetet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

Az idén a XI-XII. osztályosok ingyen kapják a tankönyveket

Az idei iskolai évben a XI-XII. osztályosok ingyen kapják a tankönyveket, közölte csütörtöki sajtókonferenciáján Mircea Dumitru tanügyminiszter.Megkésve érkeznek azonban a VI.-os tanulók számára egyes tankönyvek, mint amilyen a román nyelv, történelem, földrajz és természettudományok, mivel a tanügyminisztérium megtámadta a biróságon a tankönybeszerzési pályázatokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

A román hatóságok 14 határsértőt fogtak el a nagyszentmiklósi határátkelőnél

A nagyszentmiklósi határrendészek 13 afgán és egy pakisztáni állampolgárt fogtak el csütörtök hajnalban, s ezek közül nyolcan kiskorúak. A határsértők úgy nyilatkozak a határőröknek, hogy Szerbiából indultak, és a magyar-szerb határon felállított határkerítést megkerülve próbáltak Nyugat-Európába jutni.A román határrendészet közölte: az ügy kivizsgálása folyamatban van, és a határsértőket átadják a Temes megyei bevándorlási hivatalnak a törvényes eljárások lefolytatása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

Nyilvánosságra hozta a román központi bank vezetőinek jövedelmét

A Román Nemzeti Bank (BNR) csütörtöktől nyilvánosságra hozza Igazgató Tanácsa tagjainak nettó fizetését. A BNR ugyanakkor úgy döntött, hogy az igazgatók esetében csak a bérskálát közli, ami azt jelenti, hogy csak a legkisebb, illetve a legnagyobb fizetést tűnteti fel, közölte a bank szóvivője, Dorin Suciu. Ennek megfelelően, a központi bankban egy igazatói fizetés 7.700 és 31.000 között ingadozik, ami kiegészül az igazgatótanácsi tagságért járó havi 18 476 lejes juttatással. A nemzeti bank vezető tisztségviselői ezen kívül egyéb pótlékokat is kapnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

Szeben megye egyedüli országos szinten, ahol valamennyi iskola és óvoda egészségügyi működési engedéllyel rendelkezik

Ez már a második éve annak, hogy a Szeben megyei iskolák és óvodák időben megszerezik az egészségügyi működési engedélyt, igy e szempontból a megye egyedinek számit országos viszonylatban. E pozitivum mellett negativ elemként szerepel az, hogy több mint 40 tanügyi egység nem rendelkezik a katarsztrófavédelmi felügyelőség véleményezésével. A 300-at is meghaladó, Szeben megyei oktatási egység – legyenek azok vidéki vagy városi környezetből – már a tavaly megszerezte az egészségügyi működési engedélyt. A vidéki környezetben működő óvodák és iskolák általában az ivóviz hiánya miatt nem kapták meg az egészségügyi működési engedélyt. Azon a településeken, ahol nem iható a viz, a szebeni helyi hatóságok újszerű megoldást találtak – amit a közegészségügyi igazgatóság is elfogadott – nevezetesen: vizadagoló automatákat szereltek fel. Igy, a gyermekek egyszeri használatos poharakat kapnak és nem lesz hiánycikk az ivóviz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.01)

Rozalia Ganciulescu