2016. szeptember 5

Klaus Iohannis államfő nyilatkozata az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnél

„Románia csatlakozása az Európai Nukleáris Kutatási Szervezethez (CERN) a román szakemberek által elért kiemelkedő eredmények elismerését jelenti”, nyilatkozta Klaus Iohannis államfő hétfőn, Svájcban. Az államfő részt vett azon a ceremónián, amelyet Románia nemzeti lobogójának a CERN genfi szákházára való felvonása alkalmából szerveztek. Klaus Iohannis elismeréssel szólt a román kutatókról, mérnökökről és technikusokról, akik az utóbbi 20 évben részt vettek a CERN munkájában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.02)

Dacian Cioloş miniszterelnök németországi látogatása

Hivatalos németországi látogatásának második napján Dacian Cioloş miniszterelnök bajorországi politikusokkal és egyes, élvonalban levő társaságok – IT és távközlés – képviselőivel találkozott. A román kormányfő beszámolt a német üzletembereknek a romániai befektetési lehetőségekről, főleg ami a kutatást és a fejlesztést illeti. Müncheni látogatása során Dacian Cioloş többször is találkozott a német üzletemberekkel. Az első ilyen jellegű találkozóra vasárnap este került sor, ezt követően hétfő délelőtt folytatott megbeszéléseket a BMW bajorországi gyárának ügyvivő csapatával, majd a Német Gazdaság Keleti Bizottságának képviselőivel találkozott. Dacian Cioloş megbeszéléseket folytatott a bajorországi parlament elnökével is és látogatása végén Horst Seehofer miniszterelnök fogadja.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.05)

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség elhalasztotta az általános sztrájkot

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség elhalasztotta az általános sztrájkot azt követően, hogy Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter és Leonard Bărăscu, a Sanitas elnöke hétfői találkozójukon megállapodtak, hogy megoldásokat kutatnak fel a bérkülönbségek megszüntetésére, amelyek az orvosi személyzet különböző kategóriái között tapasztalhatóak. Mi több, a tárcavezető megjegyezte, hogy a kormány rendeletet fogadott el, mely szabályozza az ügyeletes orvosok által letöltött túlórák kifizetését, s következésképpen valamennyi korházban a munkaidőn kívüli folyamatos ellátás biztosítása érdekében ügyeletet kell szervezni.”A túlórázó ügyeletes orvosok kifizetése nem csak a munkaügyi minisztérium vagy a kormányfő igérete, ez valóban igy fog történni. Az erről szóló sürgösségi rendeletet a kormány a múlt héten elfogadta. Szerintem semmi ok nincs arra, hogy az orvosok ne irják alá a szerződéseket”, hangsúlyozta Vlad Voiculescu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.05)

A román korrupcióellenes ügyészség ellenörzéseket végez a román közszolgálati televiziónál

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) a napokban ellenörzi a román közszolgálati televizió (TVR) által az utóbbi tiz évben megkötött kereskedelmi szerződéseket, tájékoztatott a TVR közleménye. A vádhatóság ügyészei az intézet által 2005 és 2015 között kifejtett tevékenységet kiértékelő parlamenti bizottság által kidolgozott jelentések másolátát is igényelték a Szenátus vezetőségétől. Ion Chelaru szenátusi alelnök kifejtette, hogy az igényelt dokumentumok nem titkosak és a hét folyamán megküldik a DNA-nak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.05)

Rodezia Ganciu