Propunere legislativă pentru ca pensionarii să nu mai plătească impozit şi asigurări de sănătate

Pensionarii nu vor mai plăti impozit şi asigurări de sănătate, dacă propunerea legislativă în acest sens adoptată ieri, de Senat, va trece şi de Camera Deputaţilor. În timpul dezbaterilor, documentul iniţiat de senatorul ALDE Cristiana Anghel şi susţinut de parlamentarii PSD, a fost criticat de liberali. Alina Stănuţă:
Reporter: Dezbaterea propunerii legislative a durat mai bine de o oră în Senat, timp în care reprezentanţii PNL şi PSD s-au acuzat reciproc de situaţia pensionarilor. Liberalii au atras atenţia că impactul bugetar pentru anul viitor este foarte mare, de 2,2 miliarde de lei, iar de lege vor beneficia cei cu pensii mari. Senatorul PNL Dumitru Oprea atenţiona şi asupra sumelor necesare aplicării legii.
Dumitru Oprea: Nu amăgiţi oamenii fără să avem fondruile cu pricina. Ne puneţi într-o ipostază pe cei care încercăm să potolim un astfel de spirit total neplăcută faţă de votanţi.
Reporter: De cealaltă parte, senatorii PSD au susţinut necesitatea adoptării documentului şi au declarat că legea este aşteptată de mulţi pensionari. Ei au reproşat liberalilor că au tăiat veniturile când erau la putere.
Lideul de grup PSD, Mihai Fifor: De ce trebuie impozitată pensia? Este un drept câştigat. De ce nu m-aş gândi la părtintele meu? Este fost profesor. Ştiţi cât are pensie un profesor? Şi vă întreb de ce ar trebui un profesor pensionar impozitat?
Reporter: Documentul adoptat cu 66 de voturi pentru, 18 împotrivă şi cinci abţineri merge acum la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 septembrie)