MOBILIZARE pentru Înființarea Casei Memoriale Coandă

Într-o intersecție din zona Lascăr Catargiu, ascunsă de copaci și uitată de autorități, se înalță o clădire de o arhitectură impresionantă, abandonată, care de peste trei decenii așteaptă să îl primească pe Henri Coandă înapoi. Este casa lui părintească, care poate adăposti Casa Memorială Coandă, singura de acest gen din România și din lume.

Avem un Aeroport Henri Coandă, să avem și o Casă Memorială Coandă, care să devină o Casă a Gândirii Românești dinamică și interactivă, care să adăpostească nu numai expoziția, ci să fie și spațiu activ, dedicat tinerilor care doresc să se întâlnească pentru a pune la cale lumea de azi și de mâine, prin inovație și cultură. Organizația Henri Coandă a trimis astăzi un memoriu Guvernului României, prin care amintește de nenumăratele demersuri întreprinse în ultimii cinci ani, pentru înființarea și organizarea Casei Memoriale Coandă, în imobilul care a aparținut familiei celui mai mare geniu științific român Henri Coandă.

În textul memoriului organizția consideră că a venit momentul ca tinerilor acestei țări să li se ofere posibilitatea de a-l descoperi și de a-l cunoaște pe Henri Coandă la el acasă. Tot aici, organizația noastră solicita Guvernului să urgenteze demersurile pentru consolidarea, restaurarea și amenajarea ca spațiu cultural și de inovație a Casei Coandă. Pentru a trage un semnal de alarmă față de indiferența autorităților privind gestionarea și exploatarea patrimoniului cultural și științific Coandă, organizația noastră a strâns 1000 de semnături de susținere, în doar zece ore de munca efectivă, aspect care arată o voință clară a românului de rând de a se identifica cu adevăratele valorile naționale și universale susținând o cauză care să aducă poporului român, pe deplin, acele beneficii pe care le merită.

Considerăm că patrimoniul Coandă și Casa Coandă trebuie să se regăsească public așa cum se regăsesc casele memoriale cu patrimoniile aparținătoare ale marilor reprezentanți ai civilizației mondiale. Semnatarii memoriului au vârste cuprinse între 16 și 80 de ani, și provin din toate mediile sociale și domeniile de activitate: profesori, juristi, aviatori, piloți, medici, economiști, ofițeri, ingineri, operatori, contabili, IT-isti, muncitori, artiști etc.