MAGYAR HÍRLAP: Fostul ministru român de interne, în faţa justiţiei

 Joi, preşedintele României, Klaus Iohannis, a aprobat începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru român de interne, Petre Tobă.

Conform prvederilor Constituţiei din România se poate începe urmărirea penală a unui actual sau fost membru al guvernului doar cu aprobarea şefului statului sau, în cazul în care este vorba de un parlamentar, cu acordul Parlamentului. Tobă a demisionat din fruntea ministerului în urmă cu o săptămână, după ce DNA DNAanunţase că intenţionează să înceapă împotriva sa urmărirea penală. Potrivit acuzării, Tobă a refuzat desecretizarea parţială a unor documente clasificate abuziv drept secrete de stat, împiedicând astfel tragerea la răspundere a şefilor actuali şi foşti ai DIPI.

DNA a demarat procedura demarată împotriva a 18 ofiţeri ai serviciului secret al Ministerului de Interne, deoarece ar fi cumpărat pe banii serviciului pentru folosul propriu bunuri care nu aveau nicio tangenţă cu activitatea operativă. Potrivit procurorilor au cumpărat de exemplu, case de păpuşi, nisipar, tobogan, pachete de cărţi de joc, arcuri, minge de volei, bandă de aleargat, cuptoare electrice, cărţi legate în piele, respectiv au finanţat cheltuielile unor dineuri festive, trecând sub tăcere rapoartele despre achiziţionarea celor necesare.

Predecesorul lui Tobă, fostul ministru de interne Gabriel Oprea, a cumpărat – potrivit DNA – un automobil de lux tot cu banii  DIPI. Această problemă a ajuns deja în luna mai în faţa justiţiei.

Tobă, care a ajuns în noiembrie anul trecut din fruntea poliţiei în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş, s-a declarat nevinovat pe pagina sa de socializare, susţinând că în perioada activităţii sale ca ministru a fost expus exclusiv unor atacuri politice şi niciodată profesionale. A menţionat că se aştepta ca anul electoral să fie unul „neliniştit”, deoarece în alţi ani electorali, în 2009 şi în 2012, au fost schimbaţi din fruntea Ministerului de interne câte cinci miniştri.

Miercuri, preşedintele l-a retras pe Tobă din funcţia de ministru de interne şi în locul acestuia l-a numit pe Dragoş Tudorache, care a fost până acum şeful Cancelariei premierului.(MH/MTI)

Traducerea: Imola Stănescu

MAGYAR HÍRLAP (Ungaria), 8 septembrie 2016