Probleme înainte de începerea noului an şcolar

Peste 3 milioane de copii vor începe mâine un nou an şcolar. Manualele unor dintre ei cu întârziere, iar multe dintre şcoli sunt încă în reparaţii, nu au autorizaţii sanitare de funcţionare sau avize de securitate la incendiu.

Reporter – Mihaela Dragomir: Un nou an şcolar, dar aceleaşi probleme – cu numai o zi înainte ca elevii să revină în bănci, multe şcoli duc lipsă de profesori, unele nu au conducere, iar în altele nu s-au făcut încă licitaţiile pentru programul „Cornul şi laptele”. În plus, au autorizaţie sanitară de funcţionare numai jumătate din cele 20.000 de instituţii de învăţământ din întreaga ţară şi doar puţin peste 13% deţin avize de securitate la incendiu. Majoritatea şcolilor nu au planuri de evacuare a elevilor şi nici sirene cu alarmă. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat spune însă c instituţiile abilitate colaborează pentru a rezolva cât mai repede această problemă.

Raed Arafat: A fost şi o întâlnire cu primarii de sector aici la Bucureşti. Noi sperăm să se intre pe o linie de normalitate în acest sens.

Reporter: Arafat a arătat că există şi o serie de programe de instruire a elevilor în caz de deszastre.

Raed Arafat: Programe de pregătire a elevilor din şcoli sunt mai multe care le avem în vizor. E un program de exemplu care este în comun cu Germania, prin fonduri europene, care prevede crearea unui joc pentru copii ca să înveţe cum să reacţioneze la un cutremur, la un dezastru.

Reporter: Şi acestea nu sunt singurele probleme cu care începe noul an şcolar. Multe unităţi de învăţământ nu au apă potabilă sau toalete corespunzătoare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 septembrie