1916. Note de război (VIII)

de Silvia Iliescu
de Silvia Iliescu

În extremitatea vestică a frontului carpatic luptă din primele zile ale războiului nostru „Grupul Cerna” din care făcea parte Divizia 1 comandată de generalul Ioan Dragalina • 27 august – 4 septembrie: trupele sale ocupă înălṭimile de frontieră Topleṭ, muntele Alion, Culmea Ozoinei, Drenec, Orşova, urmărind duşmanii până pe Valea Cernei • „Grupul Cerna” îşi îndeplineşte misiunea de a opri calea spre frontul dobrogean

Alexandru Lupescu (1865-1934) a fost în Războiul nostru de Întregire general de divizie, comandant al Brigăzii 4 Artilerie (1915-1916), şef de stat major al Armatei 1 (1916-1917), subşef al Marelui Cartier General (1917-1918). De la Cabinetul Marelui Stat Major îi scria la 7 septembrie 1916 generalului Dragalina:

cantonament
cantonament

„Iubite camarade,

Te felicit din toată inima pentru frumoasele rezultate obṭinute.

 

După cum vei vedea din Ordinul de operaṭie şi Instrucṭiuni, pentru un moment ne oprim pe poziṭiile cucerite, până se va clarifica situaṭiunea la Sud.

 

s1308-4Vom sta în defensivă activă, făcând faṭă pe tot frontul Olteniei, prin manevrarea cu rezerva generală pe care o vom trimete cu calea ferată. Rămâne numai să fim anunṭaṭi la timp şi numai atunci când în adevăr va fi nevoe de ajutor.

 

Nu putem, pentru câtva timp, să-ṭi trimitem cavalerie, neavând de unde lua. Am cerut de la M.C.G. [Marele Cartier General] şi când voi primi îṭi voi trimite 2 escadroane. Până atunci serveşte-te de patrule şi detaşamente înaintate, legate cu telefonul sau cu posturi de corespondenṭă şi curieri pe cai de munte sau în căruṭe. Cere, la nevoe, să-ṭi trimetem recunoaşteri aeriene…

 

Trebuie să iau de la D-ta 2 baterii de 150 mm. pentru a le trimete la Jiu şi Olt. Alege te rog pe acele ce-ṭi sunt mai puṭin necesare şi dispune să le putem transporta cu personalul şi muniṭiunile lor sau din dep[oul] Balota, la Prunişor, pentru a le îmbarca când se va da ordin.

 

Dacă ai greutate cu aprovizionarea sau dacă se fac nereguli, se trimit alimente de proastă calitate, telegrafiază-mi, ca să pot reprima răul şi îndrepta lucrurile. Complectează-ṭi muniṭiunile şi adună 2 zile de hrană (fără pâne) pentru a fi gata oricând de plecare.

 

Aci aflu că aṭi ocupat Ada Kaleh, că au trecut de la Severin în Serbia bande sârbeşti. Nu am fost încă încunoştiinṭaṭi de aceste evenimente.

 

Dacă poṭi avea spioni siguri, comunică-mi condiṭiunile de angajare şi trimete-i spre Temesvar şi Caransebeş.

 

Dacă vrei să comunici ceva familiei D-tale, trimite-mi mie, fiind în relaṭiuni periodice cu Bucureştii.

 

Te rog dă ordin şefului de Stat Major să mă ṭină în curent zilnic cu situaṭiunea.

 

Te îmbrăṭişez frăṭeşte şi îṭi urez numai izbândă,

Al D-tale,

Gen. Lupescu

25/8-7/6”

[Scrisoare de la Muzeul Militar Național, Secția Documentare, Colecṭia Manuscrise – donaṭie L. Groza – şi Fototecă; consultant ştiinṭific prof. dr. Corneliu Andonie, muzeograf la Muzeul Militar Național]

santinele-germane-la-un-post-inaintat
Santinele germane la un post înaintat