2016. szeptember 13

Hivatalos látogatásra Romániába érkezett François Hollande francia elnök

François Hollande francia elnök hivatalos látogatást tesz szerdán Romániában. Megérkezésekor a magas rangú francia tisztségviselő megállt a bukaresti Károly Parkban található Ismeretlen Hősök Sirjánál.A francia államfőt Klaus Iohannis államelnök fogadta a Cotroceni Palotában, ahol a felek hivatalos megbeszélést folytattak. A két államfő elemezte a gazdasági, tudományos és kulturális kapcsolatok elmélyitésének lehetőségét. Mint a francia vendég rámutatott, szerdai látogatásai révén – a Bukarest mellett található Măgurele-i Atomfizikai Intézet, illetve a Brassó melletti vidombáki Airbus helikoptergyár megtekintése – megerősiteni óhajtja a kétoldalú kooperáció dimenzióját. „Francois Hollande francia elnök hivatalos romániai látogatása ismételten megerősiteni hivatott a két ország között fenntartott speciális kapcsolatokat”, hangsúlyozta, a maga részéről, Klaus Iohannis a megbeszélésket követő közös sajtóértekezleten. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

Az igazságügyi és a munkaügyi miniszterek megbeszélésre hivták a birák képviselőit a bérkövetelések elemzése érdekében

Országos viszonylatban mintegy 60 biróság és 20 ügyészéség szavazott meg egy memorandumot a rendszerbeli bérkülönbségek kiiktatása céljából, valamint az igazságszolgáltatás tisztelebentartásáért, tájékoztatott közleményében a Romániai Birák Országos Szövetsége. Egyes biróságok más tiltakozási forma alkalmazása mellett is döntettek, mint például a kevésbé sürgös esetek elodázása, és Raluca Prună tárcavezető lemondását kérték.A szövetség azt követően bocsátotta ki közleményét, hogy hétfőn több megyei biróság munkaszünetet tartott. A biróságok tiltakozása nyomán az igazségügyi- és munkaügyi miniszterek úgy döntöttek, hogy a jövő héten megbeszélésekre hivják a birák képviselőit a bérkövetelések elemzése végett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

A Román Tűzoltók Napja

Szeptember 13-a ünnepelik a Román Tűzoltók Napját, mivel a tűzoltókatonák 1848-ban ezen a napon vettek részt a törökök elleni Dealul Spirii-i csatában. Ez alkalomból több rendezvényre kerül sor az egész országban.Kolozsváron, például, kiállitás és tűzoltói hadgyakorlatokat szerveznek, Bakóban egy szimpóziumot tartanak, mig Craiovan a közönség megtekinheti – számos más program mellett – azokat az eszközöket és felszereléseket, amelyekkel életeket, vagyontárgyakat mentenek meg a tűzoltók. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

A Zsil-völgyében ismét tömeges elbocsátásokat jelentettek be

Hétfőn 840 bányásznak kézbesitették a felmondó levelet. E tömeges elbocsátás részét képezi a Vajdahunyadi Energetikai Komlexum újabb átszervezési programjának, amely várhatóan hozzájárul a vállalat versenyképességnek növeléséhez és szavatolja a bányaművelési gyakorlat folytatását. A bányászok nagyrésze már nem bizik a sok igéretben, mivel a sorozatos elbocsátások után sem történtek meg a beharangozott befektetések.Az utóbbi években végrehajtott kollektiv elbocsátások nyomán a vállalat több mint 75 ezer bányászából – mintegy 25 évvel ezelőtt ennyi bányász dolgozott a Zsil-völgyében – ma alig maradt hat ezer és számukat folyamatosan csökkentik, tájékoztatott a román közszolgálati rádió helyi tudósitója. Annak dacára, hogy sorba zárják be a bányákat, a szakértők azt állitják, hogy a bányászat a romániai energetikai biztonság létfontosságú alakotórésze. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

Pénteken derül ki, melyik város lesz Európa kulturális fővárosa 2021-ben

Pénteken derül ki, melyik város lesz Európa kulturális fővárosa 2021-ben – közölte közösségi oldalán a művelődési miniszter. A négy versenyben maradt város: Kolozsvár, Nagybánya, Bukarest és Temesvár. Képiviselők pénteken tartják a döntő prezentációjukat a nemzetközi zsűri előtt, a bukaresti Nemzeti Könyvtárban. Corina Şuteu szerint délután negyed hatkor sajtótájékoztatón jelentik be a győztes nevét. Az eseményen jelen lesz a szakértői csapat elnöke, Steve Green, valamint az Európai Bizottság képviselői. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)