În Bucureşti nu mai există pericolul întreruperii alimentării cu apă caldă

În Bucureşti nu mai există pericolul întreruperii alimentării cu apă caldă, au dat asigurări, ieri, ministrul energiei, Victor Grigorescu, şi primarul general al capitalei, Gabriela Firea. Cei doi s-au întâlnit la sediul Ministerului Energiei pentru a discuta despre situaţia apărută între producătorul de agent termic ELCEN şi distribuitorul RADET. Primarul general a explicat care este soluţia găsită pentru ca apa caldă şi căldura să nu fie oprite.

Gabriela Firea: Primăria capitalei, aşa cum a făcut şi în cele două luni şi jumătate de când sunt primar general, va plăti la zi subvenţia legală aferentă. În aceste zile se face o plată de 13 milioane de lei de la Primăria capitalei către RADET, iar din contul RADET, prin ridicarea opririi garantată de domnul ministru, 30% va rămâne pentru RADET care va plăti salariile şi reparaţiile curente, 60% va merge către ELCEN pentru a se indestula şi a acoperi parte din datoria eligibilă, 10% alte datorii.

Realizator: Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a spus, la rândul său, că s-a convenit un anumit ritm al plăţilor atât către furnizorii de gaze cât şi către operatorii de transport.

Victor Grigorescu: Nu există un pericol de întrerupere a alimentării cu apă caldă a oraşului, chiar dacă situaţia financiară a celor două companii este extrem de dificilă. Am discutat despre o anumită ritmicitate a plăţilor pentru a asigura necesarul de finanţare către furnizorii de gaze şi către operatorii de transport. Am abordat şi un subiect mai complicat, acela al datoriilor istorice. Am constatat împreună că există şi alte instituţii, inclusiv la nivelul guvernului, care a trebuit să-şi exprime un punct de vedere cu privire la această situaţie şi la baza legală implicată şi această discuţie va avea loc în perioada imediat următoare.
Realizator: Datoriile totale ale RADET către ELCEN se ridica la peste 3,6 miliarde de lei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 septembrie