Schimbări în structura noului an şcolar

 A început un nou an şcolar, primul în care elevii au propriul statut, document negociat timp de doi ani şi care le dă drepturi suplimentare. Elevii pot contesta notele şi chiar profesorii, dacă aceştia se poartă abuziv, dar trebuie să se supună şi unor reguli noi.

Reporter – Cristiana Sabău: Elevii nu mai au voie să părăsească incinta şcolii nici măcar sub pretextul că vor să-şi cumpere de mâncare. În schimb, uniforma nu mai este obligatorie, iar profesorii nu mai au voie să-i trimită acasă pe cei care nu o poartă. Elevii pot veni la şcoală cu telefoane mobile, dar nu le pot utiliza decât cu acordul profesorilor şi în caz de forţă majoră. Ei nu au voie să-şi înregistreze profesorii în timpul orelor fără acordul acestora, dar pot de acum să conteste notele. În ce priveşte lucrările scrise, elevii trebuie să primească rezultatul în cel mult 15 zile de la susţinerea lor.

Realizator: Noul an şcolar aduce schimbări şi în ceea ce priveşte programul naţional „Şcoala altfel”. Este primul în care unităţile de învăţământ vor putea să stabilească singure perioada în care vor organiza această săptămână de activităţi speciale, a explicat ieri la RRA, secretarul de stat în ministerul educaţiei, Monica Anisie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 septembrie