Preşedintele Comisiei Europene a pledat în faţa parlamentarilor pentru crearea unui fond european al apărării

Uniunea Europeană trebuie să se afirme mai mult în materie de politici de apărare şi să aibă un cartier general comun, a spus preşedintele Comisiei Europene în faţa plenului Parlamentului European. Aceasta este una dintre propunerile despre care a vorbit, azi, Jean-Claude Juncker, în discursul anual privind starea Uniunii. Trimisul nostru la Strasbourg, Alina, Stănuţă transmite.

Corespondenţă de la Strasbourg – Reporter: Alina Stănuţă – Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat în faţa parlamentarilor pentru crearea unui fond european al apărării şi a menţionat că Uniunea Europeană trebuie să aibă un cartier general unic în interior. Trebuie să ne orientăm şi pentru resurse militare comune, care trebuie să fie în complementaritate cu NATO, pentru că apărarea europeană consolidată nu înseamnă reducerea cooperării transatlantice, a mai declarat preşedintele Jean-Claude Juncker.

Jean-Claude Juncker: Industria europeană a apărării trebuie să dea dovadă de creativitate şi de aceea propunem, înainte de finele anului, să fie creat un fond european al apărării, pentru a stimula activitatea de cercetare şi inovare. Tratatul de la Lisabona permite statelor membre care o doresc să-şi pună în comun capacităţile de apărare sub forma unei cooperări structurate permanente. Cred că a sosit momentul să exploatăm această posibilitate.

Reporter: Într-un discurs care a durat mai bine de 40 de minute, Jean-Claude Juncker a propus dublarea fondului european pentru investiţii, astfel încât fondul va furniza cel puţin 500 de miliarde de euro, investiţii până în 2020. Pe de altă parte, a lansat şi planul ambiţios pentru investiţii în Africa, cu potenţialul de a obţine investiţii de 44 de miliarde de euro şi, spunea oficialul european, se poate ajunge până la dublarea sumei, dacă vor contribui şi statele membre. În acest fel, se dezvoltă zona, dar vor fi eliminate şi cauzele migraţiei, mai spunea Jean-Claude Juncker.

Realizator: În discursul său, şeful Comisiei Europene a abordat numeroase alte subiecte, precum dezvoltarea infrastructurii pentru internet de mare viteză în întreaga Uniune, combaterea şomajului ridicat în rândul tinerilor şi unificarea Ciprului. Jean-Claude Juncker a dat asigurări că existenţa Uniunii Europene nu este ameninţată de decizia britanicilor de a o părăsi şi a spus că următoarele 12 luni sunt cruciale pentru o Europă mai bună.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 septembrie