Resursele autohtone de petrol şi gaze naturale sunt aproape epuizate

Resursele autohtone de petrol şi gaze naturale sunt aproape epuizate. Preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră, Arthur Stratan a calculat că 90% dintre ele s-au consumat deja. În aceste condiţii, producerea de hidrocarburi este în pericol – a mai avertizat el. Deocamdată, fluctuaţiile de preţ în cazul petrolului au produs o presiune foarte mare asupra tranzacţiilor – mai spune Arthur Stratan.

Arthur Stratan: Din cauza acestui factor de presiune foarte multe investiţii au fost anulate anul trecut şi anul acesta şi acest lucru se va vedea probabil anul viitor şi peste doi ani în nivelul de producţie care va continua să scadă accelerat. Fără a mai investi în această industrie vom mai putea produce ţiţei doar 12 ani şi gaze naturale doar nouă ani. Vorbesc doar de rezervele onshore din România, nu discutăm de potenţiale descoperiri de gaze din Marea Neagră.

Realizator: Preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră a adăugat că din acest motiv, România ar putea fi nevoită să importe cantităţi din ce în ce mai mari de hidrocarburi, subvenţionând industriile din alte ţări.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 septembrie