1916. Note de război (X)

de Silvia Iliescu
de Silvia Iliescu

În 1914-1916 guvernul I.I.C. Brătianu se preocupă de reorganizarea serviciului sanitar deja existent dar prea puṭin eficient • se dezvoltă serviciul sanitar din zona operaṭiilor (câmpul de luptă), din zona dinapoi (în spatele liniilor de luptă) şi zona interioară (spitale regionale etc) • mobilizaṭi şi ei, cercetaşii îşi asumă numeroase responsabilităṭi, printre care şi acelea de sanitari şi brancardieri.

 

Constantin Durican (n. 1901) a fost cercetaş voluntar încă din primele zile ale declanşării Primului Război Mondial. Pentru meritele sale avea să primească „Crucea Comemorativă”, „Crucea Regina Maria” şi „Medalia Victoriei”. A devenit general în 1994 şi a trăit 100 de ani.

 

automobile-sanitare
Automobile sanitare – fotografii de la Muzeul Militar Național, Fototeca

 

„În 1914 am primit un ordin de chemare la spitalul din localul Liceului Petru Rareş [din Piatra Neamṭ] pe care-l făcuseră spital. Era cea care conducea spitalul, doamna Focşa, şi medic Ţicău, chirurg. […] Şi am fost dat la o secţie de auto-brancardă, aveam atunci o Companie de auto-brancarde, împărţite în două, o secţie la Prezan şi o secţie la Averescu. Şi cu această secţie de brancarde am terminat războiul…

 

Vă rog să ne explicaţi ce înseamnă o auto-brancardă.

 

O maşină de transport a răniţilor de pe câmpul de luptă, de la primele posturi de ajutoare, la spitalele interioare, […] maşină cu motor.

 

Şi câte persoane deserveau această maşină?

 

Era şoferul respectiv, un gradat – care nici nu ştiam ce grad are -, iar eu eram brancardier. […] Aveam întâi coleg pe Mitică Pantazi, fiul profesorului de şcoală primară şi pe urmă un evreu. Prea mult nu pot să vă spun, decât unde am făcut serviciul şi unde făceam. Veneam cu maşinile respective, umpleam spitalele, paturile respective de la spitalul din Piatra Neamţ, la mai multe spitale, toate şcolile le făcusem spitale.”

 

[interviu realizat de Octavian Silivestru, Arhiva de istorie orală, 1996; fotografii de la Muzeul Militar Național, Fototeca]

Evacuarea ranitilor cu ajutorul autosanitarelor.
Evacuarea ranitilor cu ajutorul autosanitarelor – fotografii de la Muzeul Militar Național, Fototeca