2016. szeptember 16

A kormány megvizsgálta a bürokrácia leszoritására alkalmazott intézkedések eredményeit

A kormány pénteken megvizsgálta a bürokrácia leszoritására első szakaszban alkalmazott intézkedések hatását és arra a konklúzióra jutott, hogy a törvénycsomag gyakorlatba ültetése számottevő eredménnyel járt. Az intézkedések között szerepelt a személyazonossági igazolvány másolatának e-mailben való elküldési lehetősége az illetékes hivatalokhoz, a dokumentumok hitelesitett másolatának megszűntetése, illetve a közhivatalok segitése az alternativ – más, mint a pénztári készpénfizetés – fizetési módszer rendelkezésre való bocsátásával.A külügyminisztérium már megküldte az utasitást a konzuli hivatalokhoz a dokumentumok hitelesitett másolatai igénylésének kiiktatására. A miniszterelnöki hivatal által készitett kiértékelés szerint több, mint 400 kormányhatározatot kell módositani a hitelesitett másolatok megszüntetésére a központi közigazgatás szintjén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

EU-csúcs Pozsonyban

Az elmúlt évek legjelentősebb politikai csúcstalálkozóját tartják pénteken Pozsonyban –  mégha kötetlen összejövetelről is van szó -, mivel az EU tagállamainak vezetői először ülnek tárgyalóasztalhoz Nagy-Britannia nélkül. Egyértelmű üzenetet akarnak Pozsonyból küldeni arról, hogy az unió a nehézségek ellenére egységes. A találkozó előtt elhangzot nyilatkozatok a komolyságra és öszinteségre szólitottak. Angela Merkel német kancellár szerint az EU-nak be kell bizonyitania, hogy javitani képes mostanig kifejtett tevékenységén. „Oyan menetrendet kell kidolgoznunk Pozsonyban, amely egyértelművé teszi, hogy képesek vagyunk közösen reagálni a gyengeségeinkre és a feladatokra”, hangsúlyozta a kancellár.Az euópai vezetők szerint a megbeszélések középpontjában a migráció kérdése fog állni. A csúcsösszejövetelen Romániát Klaus Iohannis államfő képviseli, aki az első munkaülésszak megkezdése előtt kifejtette: Románia része akar lenni az unió „kemény magjának”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

Az RMDSZ megkezdte a parlamenti választáshoz szükséges támogatói aláírások gyűjtését

Az RMDSZ pénteki tájákoztatása szerint a szövetség vezetése 200 ezer aláírást akar gyűjteni, amit október 10-én terveznek iktatni a választási hatóságnál. A választási törvény értelmében a szavazati joggal rendelkezők egy százalékának az aláírását kell összegyűjteni ahhoz, hogy az RMDSZ indulhasson a választáson. Ez több mint 180 ezer támogató aláírást jelent. A szövetség listáján kapott két befutó helyet a Biró Zsolt vezette Magyar Polgári Párt (MPP) is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

Ismét exportálhatunk élősertést az EU-ba

Tizenhárom évi embargó után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba, közölte Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter.Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent. Jelenleg Románia éves szükséglete mintegy 11 millió sertés, aminek felét importból fedezi. Májusban Románia sertésállománya 4,66 millió volt, mutattak rá a legutóbbi statisztikai adatok. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

Jelentős birság jár az illegális fakitermelésért

A környezevédelmi minisztérium kezdeményezésére és kormányrendelet révén szeptemberben gyakorlatba ültették az elrettentő erejű bűntetéseket az erdőpusztitás megakadályozása érdekében. „A csipős pénzbirságokat főleg a fiatal erdők kivagása vagy a fanyag illegális szállitása esetében róják ki. A fiatal fák kivagásáért a bűntetés elérheti a 30 ezer lejt is, mig a faanyagot illegálison szállitó személyeket a magas bűntetés mellett a gépjármű elkobzása is fenyegeti”, mondotta Cristiana Paşca Palmer tárcavezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.16)

Rozália Gănciulescu