RESTITUIRI ENESCIENE

foto-enescuAcademicianul Cornel Țăranu este invitat la ICRNY pentru a prezenta, în 23 septembrie, la sala Auditorium, conferința „Restituiri enesciene”. Subiectul conferinței este axat pe munca de recuperare a câtorva manuscrise enesciene neterminate și finalizarea unor proiecte ale marelui compozitor. Potrivit schiţelor originale, compozitorul Cornel Țăranu a asamblat manuscrisul lucrării „Suite roumaine”, a cărei parte I, „Deşteaptă-te, române”, a fost interpretată în primă audiţie absolută la Cluj-Napoca în 25 noiembrie 2015; tot astfel a finalizat şi orchestrat „Caprice roumain” pentru vioară şi orchestră al lui Enescu, Simfonia nr. 5, părţile I şi IV sau poemul vocal-simfonic „Strigoii” pentru soprană, tenor, bariton, cor şi orchestră, pe versuri de Mihai Eminescu.

Evenimentul va continua cu recitalul susținut de ilustrul pianist Théodore Paraskivesco. Recitalul intitulat „O plimbare muzicală de la J.S. Bach la George Enescu” va cuprinde piese celebre de Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Chopin, Brahms, Rachmaninoff, Debussy, Bartok, Enescu.

Academicianul Cornel Țăranu este, de asemenea, invitatul Wayne State University Department of Music, din Detroit, pentru a participa la trei evenimente, în perioada 28-30 septembrie.

În 28 septembrie, compozitorul Cornel Țăranu va susține un workshop și un seminar pentru clasa de compoziție a Wayne State University Department of Music. În 30 septembrie, tot în cadrul Wayne State University Department of Music, va participa la o masă rotundă cu tema „A fi compozitor în România”. În aceeași zi, va dirija compoziția sa „Prolegomenes” și alte lucrări, în cadrul unui concert, la Schaver Recital Hall, Wayne State University. În program, muzică de cameră de Crumb și Ţăranu. Participanți: Cornel Ţăranu, dirijor; Marian Tănău, vioară;  Sheryl Hwangbo, vioară; Will Haapaniemi, violă; David LeDoux, cello.

Evenimentul este dedicat aniversării a 135 de ani de la nașterea lui George Enescu.