MUZEE CULINARE: Muzeul Trandafirilor din Germania

În aproape toate culturile și religiile omenirii, trandafirul este un simbol al perfecțiunii, iubirii, purității și grației. Simbol antic al dragostei și frumuseții, simbol sacru al multor zeități, printre care Afrodita (zeița frumuseții și iubirii la greci), trandafirul este frecvent folosit și ca simbol al Fecioarei Maria. În prezent, este floarea națională a Angliei. Din anul 1986, trandafirul a devenit emblema florală a SUA și este floare oficială în statele New York, Iowa, Dakota de Nord și Georgia.

În localitatea Bad Nauheim, districtul Steinfurth, din Germania se află un muzeu unic dedicat trandafirilor. Bad Nauheim este un oraș balnear din landul german Hessa, la 28 de kilometri nord de Frankfurt am Main.

Muzeul Trandafirilor (Rosenmuseum) prezintă istoria culturală a acestor flori și reprezentarea lor în artă, prin gravuri și picturi. În anul 1868, localitatea a devenit un important centru al lumii, vestit pentru cultivarea trandafirilor și tradiția sa de peste 150 de ani continuă și astăzi. Anual, în al treilea sfârșit de săptămână din luna iulie, în localitate se desfășoară, timp de trei zile, Sărbătoarea trandafirilor (Rosenfest), care atrage mii de turiști din țară și din străinătate . Totodată, are loc și o paradă a trandafirilor și se alege regina trandafirilor. Prima sărbătoare a trandafirilor a avut loc în anul 1949 și prima regină a fost încoronată în anul următor.

Muzeul Trandafirilor este deschis pentru vizitatori din anul 1990. Expozițiile muzeului gravitează în jurul acestei flori și prezintă obiecte din porțelan, fotografii și picturi. Vizitatorii învață lucruri interesante despre modul în care se cultivă trandafirii, despre istoria și utilizarea lor în scop terapeutic, gastonomic sau în industria cosmetică. De asemenea, pot lua mostre de parfum, apă și ulei de trandafir, apa de tarndafir și primesc informații despre aspectele economice, artistice și biologice ale acesor plante, dar și despre întrebuințarea lor în industria farmaceutică și în medicină. Totodată, turiștii află despre diversele utilizări ale petalelor, frunzelor, rădăcinilor și fructelor (măceșelor) de trandafiri. Biblioteca muzeului conține 2800 de cărți despre trandafiri.

Legenda spune că, în timpul Imperiului Roman, a existat o fecioară incredibil de frumoasă,  numită Rhodanthe. Frumusețea ei a atras mulți pețitori care au urmărit-o necontenit. Pentru a scăpa de ei, Rhodanthe a fost nevoită să se refugieze în templul prietenei ei, Diana. Din nefericire, zeița a devenit invidioasă pe frumusețea ei și atunci când pețitorii au luat cu asalt porțile templului, furioasă, a transformat-o pe Rhodanthe într-un trandafir și i-a transformat pe pețitorii ei în spini.

Trandafirul (Rosa centifolia) este o plantă perenă, care crește spontan, dar se şi cultivă în parcuri şi grădini. Face parte din familia Rosaceae și este una dintre cele mai răspândite şi mai cunoscute plante. În întreaga lume, în prezent, există peste 20.000 de soiuri de trandafir, într-o varietate de culori şi nuanțe: galben, portocaliu, alb, roşu, roz.

Părintele botanicii,Teofrast (371-286 î.Hr.) a fost cel care a menționat trandafirii printre primele plante clasificate și identificate. În cartea sa „De causis plantarum” a scris despre un „trandafir cu o sută de petale” și l-a numit-o centifolia.

Trandafirii au fost apreciați de vechii sumerieni din Mesopotamia, fiind menționați în tabelele cuneiforme din anul 2860 î.Hr. Cea mai veche operă de artă despre trandafiri este fresca situată în Cnossos, Creta, datând din anul 1450 î.Hr. Cea mai mare grădină particulară de trandafiri din lume este în Cavriglia, Italia și are 7.500 de soiuri. Confucius avea 600 de cărți cu informații despre trandafiri. Shakespeare îi amintește de peste 50 de ori în operele sale. Soția lui Napoleon Bonaparte, Josephine, adora aceste flori, în grădina sa fiind peste 250 de trandafiri diferiți.

În Colorado, arheologii au descoperit rămășițe fosilizate de trandafiri cu o vechime de peste 40 de milioane de ani. Cel mai bătrân trandafir din lume care încă înflorește se află în Germania. Marea tufă de trandafiri care acoperă zidul Catedralei Hildesheim are peste 1000 de ani, fiind atestată documentar din anul 815 d.Hr. Potrivit legendei, atâta timp cât înflorește, tufa simbolizează prosperitatea orașului. În 1945, bombardierele aliate au distrus catedrala, dar trandafirul a supraviețuit, rădăcinile lui rămânând intacte sub dărâmături.

Încă din secolul al VIII-lea d.Hr., Persia era renumită pentru comerțul său cu ulei și apă de trandafiri. Trandafirul de Damasc (Rosa Damascena), folosit și pentru a prepara dulceață, a fost adus în Europa, în timpul cruciadelor.

Efectele tămăduitoare ale trandafirului erau cunoscute din cele mai vechi timpuri. Cu mii de ani în urmă, trandafirii erau utilizați ca remediu natural în India împotriva transpirației și pentru a netezi pielea.

Pliniu cel Bătrân a scris că trandafirii au efecte benefice împotriva durerilor de dinți. Dioscoride folosea decoct de petale uscate de trandafiri pentru durerile de cap. Fizicianul grec Galen întrebuința apa de trandafiri pentru a atenua durerile provocate de diverse leziuni. În secolul al XII-lea, Hildegard von Bingen recomanda petalele de trandafir împotriva ochilor umflați. Paracelsus a realizat un parfum din trandafiri pentru tratament medical pe care l-a utilizat împotriva infecțiilor, somnolenței, durerilor de cap și oboselii.

Uleiul esențial de trandafiri este din ce în ce mai des utilizat în aromaterapie, el fiind menționat de specialiști ca un panaceu universal care poate fi folosit cu succes în aproape toate bolile. Uleiul de trandafir de Damasc este recomandat în bronșită, piele inflamată, ulcere, palpitații, depresie și anxietate. Totodată, este liniștitor, reduce temerile și poate înlătura blocajele emoționale. În afară de utilizarea lui ca medicament, trandafirul este folosit în industria cosmetică, nu numai din cauza proprietăților de îngrijire a pielii (de regenerare celulară, antiseptic, antiinflamator), ci și din cauza efectului pozitiv psihologic pe care îl are asupra organismului. Trei soiuri de trandafir se întrebuințează în producția de ulei și apă de trandafir: Rosa Centifolia, Rosa Damascena și Rosa Gallica. Maceșele sunt o sursă excelentă de vitamine A, B3, C, D și E. Măceșul (Rosa canina) conține flavonoide, fructoza, acid malic, taninuri și zinc. Ceaiul de măceșe este recomandat împotriva bronșitei, infecțiilor urinare, scade tensiunea arterială ridicată, normalizează metabolismul și ajută la absorbția fierului.

Petalele de trandafir conțin antioxidanți și compusi antibacterieni. Ceaiul din petale de trandafiri poate fi folosit împotriva anxietății, hipertensiunii arteriale, tusei, febrei, bronșitei, insomniei, stresului, infecțiilor tractului urinar, retenției de lichide, indigestiei, palpitațiilor,  probemelor pielii, curăță sângele și este un bun sedativ cardiac.

Bucătăria occidentală întrebuințează foarte rar trandafirul ca ingredient aromatizant, dar din Turcia și până în nordul Indiei, bobocii uscați, apa și petalele de trandafir se folosesc în nenumărate feluri de mâncare. Turcia și Bulgaria sunt cei mai mari producători mondiali de ulei și apă de trandafir. Se utilizează numai trandafirii cu aromă intensă, precum trandafirul de Damasc, foarte parfumat și preferat în Balcani, Turcia și Orientul Mijlociu.

Specialitatea culinară cea mai cunoscută nouă este dulceața de trandafiri, dar se mai pot pregăti gem, jeleu, budincă, înghețată, sirop, băuturi răcoritoare, vin, lichior și oțet. Trandafirii pot însoți preparate cu mere, caise, gutui, nuci, carne de miel, de pui, orez, deserturi și produse de patiserie. De asemenea, sunt un ingredient potrivit pentru supe, legume, tocane, salate, sosuri, dulciuri și pentru preparatele din pește. Petalele de trandafir se pot confia, fiind des utilizate la decorarea prăjiturilor, torturilor sau salatelor. Trandafirii se pot combina cu succes cu brânză, ciocolată, scorțișoară, cardamom, ardei iute, arpagic, coriandru, chimen, cimbru, șofran, piper, turmeric și iaurt.

Muzeul Trandafirilor din Steinfurth dispune de un magazin de suveniruri și de o cafenea unde vizitatorii pot savura prăjituri și specialități locale din și cu trandafiri.

Muzeul poate fi vizitat de marți până sâmbătă, din luna martie până în luna noiembrie, între orele 14:00 – 17:00, duminica și în timpul sărbătorilor legale, între orele 11:00 – 18:00. În lunile decembrie, ianuarie și februarie, accesul în muzeu este permis numai cu programare.

Ada Ionescu