19 septembrie – Ziua Aviaţiei Civile în Republica Moldova

La 2 septembrie 1994, premierul Republicii Moldova a semnat o decizie privind declararea Zilei naţionale a aviaţiei civile. În document se afirmă că, în conformitate cu Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova Nr.433-XII din 26 decembrie 1990, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la crearea în republică a echipei de aviaţie civilă pentru efectuarea curselor aeriene regulate de pasageri şi ţinând cont de dorinţa lucrătorilor aviaţiei civile, Guvernul Republicii Moldova dispune „declararea zilei de 19 septembrie drept Ziua Aviaţiei Civile în republică”.

shutterstock72a59ac163706original

Primul aerodrom civil a fost construit în zona de nord-est a Chişinăului, iar la 19 septembrie 1944 a avut loc primul zbor de pasageri din capitala moldovenească. De atunci, aviaţia civilă din Republica Moldova a înregistrat numeroase succese şi se dezvoltă ca un domeniu important al economiei naţionale.
La 19 septembrie 2009 a fost organizată pentru prima oara Ziua porţilor deschise, prilej cu care copiii şi adulţii au putut să afle informaţii despre activitatea aeroportului, să viziteze expoziţia de tehnică aviatică, să vadă aeroportul din interior şi să urmărească decolarea şi aterizarea avioanelor.
În ultimii ani, această sărbătoare a fost marcată prin show-uri aeriene, manifestări de divertisment şi expoziţii de tehnică de aviaţie. Cea mai mare companie aeriană din Republica Moldova este compania Air Moldova, care efectuează peste jumătate dintre cursele aeriene de la Chişinău.

 

new16sep11_big_1

Traducerea: Svetlana Sîrbu