2016. szeptember 19

A kormány sürgösségi rendeletet hagyott jóvá a közbeszerzési törvény módositására

A kormány álta hétfőn jóváhagyott sürgösségi rendelet értelmében a kis- és közepes vállalatok is ugyanolyan körülmények között vehetnek részt, mint a többi gazdasági közeg a közbeszerzési és a koncessziós szerződések megszerzésében. Liviu Iolu kormányszóvivő pontositása szerint ezáltal kiküszöbölik a kis- és közepes vállalatoknak nyújtott kedvezményeket, amelyeket az Európai Bizottség diszkriminativaknak minősitett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.19)

A miniszterelnök ismertette a parlamentben a román gazdaság jelenlegi helyzetét

Dacian Cioloş miniszterelnök hétfőn, a parlamentben jelentést terjesztett elő a román gazdaság jelenlegi helyzetéről. A kormánynak nincs tervében mandátuma végéig adó- vagy járulékemelést végrehajtani, hangsúlyozta a parlament plenáris ülésén Dacian Cioloş. Mint hozzáfűzte, Románia gazdasági növekedést könyvelt el, növekedett a foglalkoztatottak száma és az átlag jövedelem. A gazdaság helyzetének ismertetését Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető kezdeményezte. A jelentés nem volt Dragnea inyére, aki azzal vádolta Dacian Cioloş szakértői kormányát, hogy „nem románul, hanem a technokraták nyelvén beszél”. A PSD elnöke szerint a szakértői kormány minden szinten kudarcot vallott. Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke a maga részéről a Ponta-kormányt birálta, azt állitva, hogy titokban tartotta a kormányzás valós adatait. Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök szerint is a szakértői kormány „egy sikertelen kisérletet jelentett, ami kiábránditotta a románokat”. A Cioloş-kormányt birálatok érték az RMDSZ és a Szövetség Románia Fejlődéséért (UNPR) politikai alakulat részéről is. A plenéris ülés végén a miniszterelnök aláhúzta, hogy nem szavazatszerzéséért lépett a parlament elé, hanem konkrét adatok segitségével beszámolt a román gazdaság jelenlegi helyzetéről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.19)

Az oktatási törvényt módositó tervezetet újravitatják a szenátus tanügyi bizottságában

Az oktatási törvényt módositó tervezetet újravitatják a szenátus tanügyi bizottságában. A módositó javaslat értelmében az iskolai igazgatói tisztségek betöltésére a versenyvizsgát a jövő nyáron hirdetnék meg. A javaslat éles vitt váltott ki a liberális és a szociáldemokrata honatyák között. A Nemzeti Liberális Párt a menetrend tiszteletben tartását és a versenyvizsga elodázás nélküli megszervezését kérte tanügyminisztériumtól. Ecaterina Andronescu szociáldemokrata szenátor szerint, ha most megszervezik a versenyvizsgát, ez kihat a nemrég megkezdődött tanévre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.19)

Nagyfokú a vérhiány a romániai kórházakban

Ha az emberek évente kétszer adnának vért, ez elég lenne az összes kórházban ápolt betegnek, nyilatkozta a román közszolgálati rádiónak Doina Goşa a fővárosi Vérközpont igazgatója. Mint hozzáfűzte, a válság azért következik be, mert az emberek csak akkor mennek vért adni, ha rokonuk, ismerősük betegedik meg. Egy vérvételnél 450 milliliter vért vesznek, a vérvétel biztonságos körülmények között történik és a véradónak sem lesz ettől jelentős kellemetlensége. A statisztikai adatok szerint Románia jelenleg az utolsó előtti helyet foglalja el Európában, az aktív véradók száma szerint. Az Országos Vérellátó Szolgálat felmérései alapján Romániában, országos szinten mindössze a lakosság 1,7% rendszeres véradó.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.19)

Rozalia Gănciulescu