Cooperare teatrală româno-turcă – Tandem Teatral „Istanbul – Bucharest by play”

 

afis-istanbulICR Istanbul sprijină primul proiect româno-turc pe teatru „Istanbul – Bucharest by play” care va avea premiera piesei „Privind prin piele” la Istanbul, în data de 4 octombrie 2016, la Teatrul Ikincikat.

Proiectul este produs de asociația culturală dramAcum București, în parteneriat cu asociația Koșe, Istanbul și abordează o temă socio-politică, ce leagă cele două orașe.

Sprijinit financiar de TANDEM Turcia, Administrația Fondului Cultural Național, România și Arcub – Centrul Cultural al Municipiului București prin programul ,,București Orașul Invizibil”, proiectul se focusează pe dezvoltarea expunerii dramaturgiei românești pe plan internațional, creând posibilitatea de mobilitate prin deschiderea unei axe culturale Istanbul – București.

TANDEM (Cultural Managers Exchange Turkey – EU) este o inițiativă a European Cultural Foundation (Amstaerdam), MitOst (Berlin), Anadolu Kultur (lstanbul), fondată de Stiftung Mercator (Essen).

Proiectul se derulează în mai multe etape, prima fiind cea de documentare pentru scrierea textului de spectacol „Privind prin piele” (realizată în Babadag, județul Constanța și continuând prin cartierele Istanbului Sulukule, Kuștepe și Balat și terminând în estul Turciei cu refugiați din Siria) – etapă finalizată cu succes la începutul lunii iunie.

20 de artiști turci și români documenteaza realități comune ale celor două societăți, mai puțin comode, provocatoare, bazate pe 40 de povești ale oamenilor care sunt transpuse într-o piesă de teatru regizată în tandem.

Cea de-a doua etapă – în desfășurare – presupune realizarea a două producții de teatru pe baza textului de spectacol scris în urma documentării, în tandem, în București 2

și în Istanbul. Avanpremiera spectacolului „Privind prin piele” din București a avut loc în zilele de 17 și 18 iulie a.c. la Centrul de Teatru Educațional Replika. Premiera a avut loc în perioada 15-16 septembrie 2016, cu Alina Șerban și Alexandru Fifea, respectiv, cu Mihaela Drăgan și Alexandru Fifea în zilele de 22 și 23 septembrie a.c., ora 19.00 la Centrul de Teatru Educațional Replika din București (str. Lânăriei, nr. 93-95). Textul al fost scris de Alexandru Berceanu și Ayşıl Akşehirli, iar echipa artistică a spectacolului este completată de Maria Crețu, scenografie, Golem Studio, visuals, Andreea Duță, coregrafie, Vlad Ioachimescu, sound design, Alexandru Berceanu, regie, Fatih Genckal, artist asociat.

Din echipa proiectului mai fac parte: Mihaela Drăgan, Alina Șerban, Alexandru Fifea, Andreea Vălean, Indra Gheorghe.

Premiera spectacolului de teatru din Istanbul este programată pe 4 octombrie 2016 la Teatrul Ikincikat (http://ikincikat.org).

Între 3-7 septembrie 2016, cele două invitate au organizat în colaborare cu partenerii turci castinguri pentru producția din Istanbul. În perioada 8 septembrie – 3 octombrie 2016 vor avea loc repetițiile pe scenariu, distribuția pe roluri și pregătirea piesei de teatru în sala de spectacole a Teatrului Ikincikat și în alte spații puse la dispoziție de partea turcă. După premiera piesei la Istanbul din data de 4 octombrie, în zilele de 5 și 6 octombrie sunt planificate alte reprezentații ale co-producției româno-turce. Teatrul Ikincikat din Istanbul va monta în total 5 reprezentații ale piesei „Istanbul – Bucharest by play”, în regia Andreei Vălean, primele trei între 4-5 octombrie și ultimele două în 15, respectiv 22 octombrie 2016.

„Istanbul – Bucharest by play” este un proiect de schimb cultural și cooperare artistică investigativă în domeniul teatrului între două organizații nonguvernamentale care activează în arta teatrală din București, dramAcum, respectiv Kose, Istanbul.

Nucleul colaborativ este format din artiști reprezentativi pentru cele două spații teatrale care au scris împreună un text teatral, montat ulterior într-un teatru din Istanbul de regizorul român și la Centrul Replika, partener dramAcum, la București.

Piesa va fi jucată în cele două limbi și va aborda un subiect de interes comun ales în urma rezultatelor perioadei de documentare. 3

Spectacolul Privind prin Piele spune povestea unei familii care pornește de la ascunderea originii rome și ajunge la asumarea acestei apartenențe. Spectacolul se oprește